Nieuws

Derde editie Food Film Festival in Studio/K

New York Times columnist Mark Bittman is de belangrijkste spreker van het Food Film Festival (FFF) 2013. Dit festival, dat dit jaar plaatsvindt op 22, 23 en 24 maart in Studio/K, gaat over eten in de ruimste zin van het woord. Er zijn films, debatten, proeverijen, workshops en exposities. Over eten is veel te vertellen, te leren en kritisch te bekijken, vertelt de organisatie. Het volledige programma van het Food Film Festival 2013 wordt op 14 februari bekend gemaakt.

Mark Bittman
De Amerikaanse Mark Bittman is al sinds 1990 vaste food columnist van The New York Times. In zijn wekelijkse bijdrage The Minimalist buigt hij zich met humor en soms scherpe observaties over eten, recepten, duurzaamheid en gezondheidsvraagstukken. Bittman schreef daarnaast een aantal bestsellers over eten, waaronder de veelgeprezen kookboeken How to Cook Everything en How To Cook Everything Vegetarian. Zijn meest recente werk is het kritische Food Matters: A Guide to Conscious Eating waarin hij de link legt tussen overmatige vleesconsumptie, overgewicht, global warming en andere negatieve effecten van de moderne maatschappij. Bittman pleit actief voor het ‘more plants, less meat’ principe: “I’ll never stop eating animals, I’m sure, but I do think that for the benefit of everyone, the time has come to stop raising them industrially and stop eating them thoughtlessly.”

Food + Film
Naast het bekijken van films kan het publiek tijdens het Food Film Festival ook deelnemen aan workshops. Meer nog dan in voorgaande jaren vormt het filmprogramma dit jaar de inspiratiebron voor de workshops die tijdens het festival te volgen zijn. De korte documentaire Encarnación, een film van Tanja Nabben, is de aanleiding voor de Blood and Guts-workshop waarin deelnemers de heerlijkste gerechten bereiden volgens het Nose to Tail-principe. Encarnación (Vleeswording) beleeft zijn wereldpremière tijdens het festival. De filmvertoning wordt afgesloten met een Q&A met de maakster. Een tweede bijzondere food/film-combinatie is de vertoning van de documentaire L’Amour des Moules, een ode aan de Zeeuwse mossel door onder meer topchef Sergio Herman (Willemiek Kluijfhout, 2012). De filmvertoning wordt gevolgd door een smakelijke mossellunch, bereid door Herman zelf.

Meer info en het volledige programma (vanaf 14 februari) vind je op www.foodfilmfestival.nl. Kaarten zijn vanaf 27 februari te koop. Het Food Film Festival is een initiatief van de Youth Food Movement Nederland (YFM).

Lees ook:
Food Film Festival 2012.