Nieuws

‘Voedselcrisis’ op het Food Film Festival

Waarom zou je een fles water uit Italië kopen, als het hier gezond uit de kraan komt? Dat is de vraag van de 21e eeuw, volgens professor Tim Lang. De internationale voedseldeskundige sluit er met een lezing op zondag 18 maart het Food Film Festival mee af.

 

Om 20.30 uur deelt de Britse professor in Studio/K zijn visie op de toekomst van voedsel. De uitvinder van de food mile pleit voor een interdisciplinaire verandering van het voedselsysteem en waarschuwt voor een nieuwe crisis: de voedselcrisis. Obesitas is daarbij een van de grootste problemen.

 

Food mile
Maar ook de food mile, de afstand die voedsel aflegt voordat het op je bord ligt, is alarmerend. Vroeger was die afstand vrijwel nihil, maar tegenwoordig kan eten letterlijk de wereld rond zijn gegaan voordat we er onze tanden inzetten. Dat is slecht voor het milieu maar ook een confronterende indicatie dat de mens steeds verder van de natuur afstaat.

 

Tim Lang is professor Food Policy in Londen en consultant van de World Health Organization. Lang schreef verschillende boeken en (wetenschappelijke) artikelen waarin hij de staat van het huidige voedselsysteem weet te vatten en uitlegt waarom we als samenleving snel onze voedselconsumptie moeten aanpassen.

 

Food Film Festival, speech prof. Lang: zondag 18 maart 2012, 20.30 uur in de Rabozaal in Studio/K Amsterdam. De toegang is gratis.

 

Food Film Festival en YFM
Het Food Film Festival brengt het belang van gezond, eerlijk en goed eten onder de aandacht, stelt actuele voedselvraagstukken aan de kaak en brengt de liefde voor eten over.
De Youth Food Movement (YFM) is een jongerennetwerk dat kennis verspreidt en actie voert onder Nederlandse jongeren ter promotie van een good, clean & fair voedselsysteem.

 

Meer over het programma van het Food Film Festival.