Nieuws

Films, diners en insecten tijdens Food Film Festival

Op 16, 17 en 18 maart vindt in Studio/K in Oost het Food Film Festival plaats. De organisatie wil dan het belang van gezond, eerlijk en goed eten onder de aandacht brengen, actuele voedselvraagstukken aan de kaak stellen en liefde voor eten overbrengen. Er vinden huiskamerdiners en debatten plaats, er worden films en documentaires getoond en er is veel informatie en eten en drinken. Voor kinderen is er ook een programma. Waarom Fristi roze is? Dat leren ze dan. Net zoals insecten eten, voor wie durft tenminste…

Buurtbewoners in Oost eten uit geheime stadstuin
De geheime tuin van stadstuinder Wiek de Keijser aan de Kramatweg met kippen, vijvers, houtrillen en groenten brengt een bonte verzameling buurtbewoners uit Oost samen voor een huiskamerdiner op zondag 11 maart. Samen eten verbindt. Onder deze gedachte trekt het Food Film Festival de buurt in om met bewoners van Oost thuis te eten en korte films te kijken. Op woensdag 14 maart is een andere bewoner in Oost gastheer tijdens een filmavond thuis. Tijdens het eten leren buurtbewoners elkaar en de herkomst van hun voedsel beter kennen. Het Food Film Festival is een initiatief van de Youth Food Movement (YFM).

Waarom is Fristi roze?
Met de K’EET QUIZ, gepresenteerd door topchef Alain Caron van het televisieprogramma Junior Masterchef, een workshop moestuin verbouwen, blindproeven, insecten eten en de film Ratatouille wil het Food Film Festival ook kinderen op een leuke en leerzame manier voedsel laten ontdekken. Kinderen weten vaak niet meer waar hun voedsel vandaan komt en lessen die ze nu leren, dragen ze mee voor het leven. Op zondag 18 maart is er van 11.00 tot 16.30 uur een speciaal programma voor kinderen.

Eten ís cultuur
Amsterdam Oost staat onder meer bekend om de grote hoeveelheid culturen die er samen wonen. Iedere cultuur kent eigen eetgewoontes, bijzondere gerechten en ingrediënten. Er valt veel over eten te vertellen, tegelijkertijd zegt eten ook heel veel over ons.

Meer duurzaam eten in Amsterdam Oost
De rijke verzameling van culturen in Amsterdam Oost brengt een schat aan bijzondere producten van ver met zich mee. De vraag is: hoe duurzaam zijn al die mooie producten eigenlijk? Op welke manier kunnen lokale voedselinitiatieven en producten van ver elkaar vinden? Welke criteria spelen een doorslaggevende rol tijdens de inkopen? Tijdens het diner en de screening gaan bewoners over deze onderwerpen met elkaar en lokale ondernemers in gesprek.

Het huiskamerdiner
Het huiskamerdiner wordt verzorgd door chef Tim Doornewaard. Hij heeft de leiding over KOOKOOK, het restaurant van buurtcentrum de Meevaart. Ook hier nodigt hij buurtbewoners uit om samen hun favoriete gerechten te bereiden en de buurt mee te laten proeven. Stadstuinder Wiek de Keijser stimuleert met zijn tuin lokale voedselvoorziening in Oost. Met zijn stadstuin wil Wiek de mensen in Amsterdam Oost bewuster maken van waar groenten vandaan komen en hoe ze groeien.

Thuisbioscoop
Tijdens de huiskamerscreening kijken buurtbewoners samen drie korte festivalfilms: Asparragos over aspergeteelt in Peru, Murder Mouth over het verbinden van dier en bord en Homemade Smarties waar kinderen zelf op zoek gaan naar de vreemde ingrediënten om Smarties te maken. De documentaires geven een kritische blik op ons huidige voedselsysteem en geven aanleiding tot een gesprek over lokale en duurzame voedselvoorziening in Oost.

Voor meer informatie en het volledige programma zie www.foodfilmfestival.nl