LEIP VAN JOUW SHIT OUWE

De eerste zonnige dag dit jaar, ik stap naar buiten en zie hoe het pas ingezaaide perk voor ons appartement volledig wordt omgewroet door een langharig keffertje. Een paar meter verder, vlak naast de narcissen doet het zijn behoefte. Het baasje kijkt de andere kant op. Ochtend naar de klote.

Ik ben een groot voorstander van een duidelijke scheiding tussen dieren- en mensenrijk. Een documentaire over de veranderende habitat van de wilde kat, boeiend. Een fotoreportage over dappere Dingo’s in National Geographic, fascinerend. Een Chihuahua in een tas, daar kan ik niets mee. Toch is het leeuwendeel van de mensen dol op gecultiveerde viervoeters. Er bestaat zelfs een Hyves voor honden genaamd Dogtree: a service that connects you with other dog owners. Het is niet anders, ik zal met de hond en zijn bezitter moeten leven. Waar ik echter niet mee hoef te leven is de shit. En daar heb ik het recht aan mijn zijde. In artikel 11 van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) staat onder andere dat:


– de rechthebbende op een hond verplicht is, ervoor te zorgen dat die hond, indien deze zich op of aan de weg bevindt, zich niet van uitwerpselen ontdoet.
– de rechthebbende op een hond ervoor zorgt, dat de uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd en worden gedeponeerd op een plaats als hiervoor bedoeld.
– de rechthebbende verplicht is, indien hij zich met een hond op de weg bevindt, een doeltreffend hulpmiddel bij zich te hebben dat geschikt is voor de verwijdering van de uitwerpselen.


Even een klein kostenplaatje bij overtreding: Niet in bezit hebben van opruimmiddel € 75 / Uitwerpselen niet opruimen € 75 / Los laten lopen op openbare weg € 50 / Los laten lopen op kinderspeelplaats € 75. Burgemeester, die hond is een uitkomst tijdens de crisis. Leve de drol! Stop die fietsfuiken op de Prins Hendrikkade waarbij tien agenten worden ingezet. Er zijn meer drollen op straat dan fietsers zonder licht. Simpel rekensommetje, toch? Helaas moet ik de eerste agent die een bekeuring uitschrijft bij een dampende drol nog ontmoeten.


Weet je wat ook zo vreemd is? Je hoort hondenbezitters vaak zeggen: “Fluffy, das geen hond, das ons kindje!!’’ Bullshit zeg ik dan. Je eigen kind verschoon je, je ruimt met liefde de troep en dus de poep op. Maar als Fluffy kakt, wordt beschaamd de andere kant opgekeken. De meeste eigenaren lopen tot mijn spijt nog steeds zonder opruimen weg van de plaats delict. Ook op IJburg resulteert een blokje om steevast in ergernis. Zelfs als je binnen blijft word je er mee geconfronteerd. Spelende kinderen nemen de drollen gewoon mee onder hun schoen.


Maar ik ben er uit, ik heb de oplossing gevonden. Poepcriminelen moet je openbaar te kakken zetten. En dat kan op het internet. Het begint met een goed webadres; tekakkenzetten.nl  is nog vrij. Vervolgens een oproep aan iedereen om baasjes die de shit van hun viervoeter niet opruimen te fotograferen (Iedereen heeft tegenwoordig een mobiel met camera). Hoe gênanter de foto hoe beter: Hond, drol en baas op heterdaad betrapt. Thuis snel uploaden en klaar is Kees! Misschien kunnen we een begin maken op www.debrugkrant.nl. Daarom roep ik iedereen bij deze op om foto’s van baasjes in overtreding op te sturen naar de redactie onder vermelding van De Poephoek.


Baasjes zonder poepzakje, jullie zijn gewaarschuwd, trek je beste pak aan als je de hond uitlaat, wie weet haal je binnenkort de krant.