Shit

“Ik vind meisjes leuker dan jongens,” hoorde ik het 4-jarige meisje tegen haar grote broer zeggen, “dus eigenlijk vind ik jou een klein beetje stom.”

Dat laatste vind ik van hondenbezitters. Althans van het overgrote deel ervan.

Met het smelten van de sneeuw komt eerst de lucht naar boven. Die allesovertreffende, godvergeten gore kaklucht van vleesetende honden.

Ik was vanochtend al chagrijnig en toen trapte ik er nog vol in ook.

Het maakt niet meer uit waar je loopt, op het trottoir of in het park, alles is verworden tot een gruwelijk slagveld van door hondendrollen gebruinde sneeuw. Ontwijken is niet mogelijk. Omdat onfortuinlijke voorgangers de smurrie al ongewild uitsmeerden tot een vaalbruin stinkspoor van slierterige shit.

Misschien verbeeld ik het me, maar volgens mij worden de drollen steeds groter. En steeds meer mensen hebben ook een hond.

Zijn die poepmachines door al die sneeuw de weg kwijt? Het lijkt wel. Ze zijgen plompverloren neer, waar dan ook, al is het midden op het voetpad, en gaan daar dan even lekker uitgebreid stakkerig zitten kakken. Het baasje staat erbij en kijkt ernaar. Schutterig soms. Maar vaker nog zich van geen kwaad bewust.

Ik weet het. Hondenpoep is hot. Ik ben niet de eerste die erover moppert. En ik zal ook niet de laatste zijn. En allemaal vinden we dat we dat we het de hond niet kwalijk mogen nemen. Want het is zijn baas die het hem doet.

Komt het door de sneeuw dat het me opvalt? Of neemt hij (of zij) anders ook geen zakje mee? Ziet hij (of zij) op tegen die warme sensatie van de verse, in een plastic zakje glijdende feces?

Dat kan ik me trouwens best voorstellen. Ik gruwel alleen al bij de gedachte eraan. Maar hij (of zij) heeft het zelf gewild toen hij (of zij) een hond nam. Daar heeft hij (of zij) vast wel over nagedacht. Of niet soms?

Wij wonen in een stadswijk. Op IJburg staan geen boerderijen die bewaakt moeten worden. Op IJburg zijn geen kuddes schapen die bijeen gedreven moeten worden. Op IJburg is ook geen bos met daarin honderden bomen waartegen naar hartenlust gepoept en gepiest kan worden.

Mogen IJburgers daarom geen hond nemen? Natuurlijk wel! Vrijheid, blijheid. Maar als je er een neemt, ruim dan verdomme wel de drek op.

Zo, dat lucht op zeg.