Kunst in de openbare ruimte is van grote waarde voor de samenleving. Het kan verbinding maken tussen mensen, maar ook in de tijd. Een mooi voorbeeld zijn de tegeltableaus in Park de Meer die ons herinneren aan de glorietijd van Ajax. De tableaus in keramiek verbeelden de grote Europese stadions waar Ajax legendarische wedstrijden speelde.
De tableaus werden in 2002 geplaatst in de nieuw opgeleverde buurt waar vroeger het Ajax-stadion De Meer heeft gestaan. Helaas hebben de tegels de tand des tijds niet geheel ongeschonden doorstaan. Van het werk Stade de Colombes, op de gevel op de hoek van de gelijknamige straat, vielen diverse stukken van de Eiffeltoren naar beneden. Bewoner Stefan Pieters deed melding bij de gemeente met het verzoek er iets aan te doen, maar er zat weinig schot in de zaak.
De kwestie toont naast de waarde ook de kwetsbaarheid van kunst in de openbare ruimte. Want wie moet het onderhouden? Is het op een particuliere gevel wel kunst in de openbare ruimte? De gemeente meent niet onderhoudsplichtig te zijn, maar zegt wel begaan te zijn met kunst in de openbare ruimte. Maker Harald Vlugt stelde een offerte op voor de restauratie, maar de gemeente stelde dat hier geen budget voor was.
Samen met straatgenoten Maarten van Noort en Kitty Panyrek besloot Pieters zelf actie te ondernemen. Zij lieten de afbeelding op aluminium panelen printen en op de gevel plaatsen. De kosten waren veel lager en daar wilde de gemeente een bijdrage aan leveren. “Soms moet je gewoon handelen,” meent Van Noort. “We hebben het gedaan met respect voor het originele werk, en als je er niet met je neus op staat, zie je geen verschil. De buurtbewoners reageren allemaal heel enthousiast. Ze roepen: de straat is weer heel!”
Vlugt zegt blij te zijn dat het werk weer in volle glorie is te zien. “Het gaat om ons cultuurgoed Ajax. De actie van de buurtbewoners getuigt van liefde voor het kunstwerk. Ik zie het echter wel als een tijdelijke oplossing. Het moet uiteindelijk naar de oorspronkelijke staat in keramiek worden gerestaureerd. Dat blijft kleurvast en heeft een ziel.” De gemeente wil samen met bewoners en kunstenaar onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor herstel op termijn. Hoe dit precies betaald moet worden is nog niet duidelijk, maar de buurt kan in ieder geval weer genieten van de hoogtijdagen van Ajax.