Slapen

Een van mijn favoriete bezigheden is slapen. Ik kan het ook goed, dat schijnt met elkaar te maken te hebben. Lekker in je bed naar de tv staren. Dag Pauw en Witteman, leuk hoor dat jullie weer je best doen, maar ík ga nu slapen. Ik vond slapen al langer fijn maar het werd pas mijn hoofdhobby toen de kinderen waren geboren. Ik kon echt verlangen naar slapen als een alcoholist naar whisky.
Je wilt ook steeds meer. Eerst denk je: als ik maar een keer zes uur achter elkaar zou kunnen slapen, wat zou dat heerlijk zijn. Nu lopen mijn kinderen ernstige risico’s als zij mij in het weekend voor 8.30 uur wakker maken. Eigenlijk moet je kinderen krijgen op de je twintigste. Dat is de enige leeftijd waarop je vrijwillig om vier uur ’s nachts wakker bent en de volgende dag niet suïcidaal.

Slapen is heel gezond en te weinig slapen ongezond. Als je slaapt, rust je uit en kun je dingen verwerken. De gevolgen van te weinig slaap zijn behoorlijk. Mensen die te weinig slapen, worden chagrijnig en angstig of zelfs depressief. Ze hebben meer kans op overgewicht omdat ze overdag zo sloom zijn en hun hormoonhuishouding in de war kan raken. Een van de meest effectieve marteltechnieken van de Amerikanen is gewoon iemand wakker houden. Getraind door Al Qaeda of niet, op een gegeven moment sla je door. Dan ga je dingen zeggen of doen die je beter niet had moeten doen. De meeste ouders met een baby kunnen zich hier wel wat bij voorstellen.

Hoe anders is dat bij kinderen. Die willen eigenlijk nooit slapen. Ze zijn altijd bang dat ze wat missen. En als ze moe worden, gaan ze niet liggen maar worden ze vreselijk druk. Echt heel onhandig. Kinderen halen alles uit de kast om het slapen uit te stellen, dat heet levenslust. “Ik ben bang, ik heb honger, ik moet nog iets belangrijks vertellen.” En soms maken ze zich zorgen. Over de rekentoets die week. Of over de ruzie met een vriendinnetje. Dan gaan ze piekeren en kunnen ze niet slapen. Maar kinderen zijn hele leuke en bijzondere wezens. Die kunnen dingen die volwassenen niet kunnen. Zo kunnen kleine kinderen alle zorgen en angsten die zij hebben samenpersen, dan krijgt het de vorm van een krokodil en hop, daar ligt-ie onder het bed. En diezelfde fantasie gebruik ik in therapie. Dan bedenken we een mooie sterke doos met een superslot. De krokodil gaat in de doos en mag er pas uit als hij opdracht krijgt. Want misschien heeft die krokodil je wel wat interessants te vertellen.

Slapen is als levertraan. Het helpt bij alles. Bij relatieproblemen, moeilijk gedrag van je kind, somberheid, noem maar op. Ga allemaal eerst eens een tijdje goed slapen, als het lukt.