Muziekgebouw aan 't IJ, kleine zaal
Muziek

Supernatet

Geen organist, maar een gitarist die het Fokker-orgel via laptop aanstuurt met zijn gitaar. Bram Stadhouders, een van de meest veelzijdige en avontuurlijke gitaristen van het moment, schept een geheel eigen klankwereld met zijn gitaar en electronics. Ambient, enerverend en gelaagd met het Fokker-orgel als onwrikbaar fundament. Ondertussen zorgen drie dansers voor een hypnotiserend visueel component.
Stadhouders biedt geen concert, maar een meeslepende ervaring die het orgel muzikaal in een nieuw licht zet. Met zijn nieuwe werk SUPERNATET als kern van het programma.

Jazzgitarist Bram Stadhouders (Tilburg, 1987) studeerde Muziek en Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waarna hij zijn Master compositie behaalde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn spel wordt beïnvloed door (natuur)landschappen, beeldende kunst, ambient en wereldmuziek, waarbij hij altijd de grens tussen improvisatie en compositie opzoekt. Naast gitarist en improvisator is Stadhouders componist en initiator van grensverleggende projecten waarmee hij de wereld van de gitaar verbreedt. Zo gebruikte hij in zijn Big Barrel-project zijn elektrische gitaar om een (draai)orgel aan te sturen en ontwikkelde hij de ‘surroundgitaar’ waarbij elke snaar zijn eigen richting heeft om de luisteraar als het ware te omhelzen met klanken. Hij heeft samengewerkt met onder andere het Nederlands Kamerkoor, Eric Vloeimans, Spinvis en Baroque Orchestration X en speelde op meer dan 800 concertpodia, waaronder grote (jazz)festivals in meer dan zestig landen.