Plein Theater
Festival

Queering Puppets Festival Amsterdam

Van 3 t/m 7 april presenteert Plein Theater in samenwerking met Cat Smits Company het Queering Puppets Festival Amsterdam!

Queering Puppets Festival Amsterdam biedt sinds 2022 een podium aan genre-overstijgende vormen van beeldend theater, objecttheater, poppenspel én queer perspectieven. In de safe space die het poppenspel creëert, kan iedereen zijn wie hij, zij, hen wil. Queering Puppets is LHBTIQA+ friendly, feministisch, activistisch en bovenal schitterend in eigenwijsheid!

Plein Theater en Cat Smits Company trotseren de norm met dit festival vol bonte visuele uitspattingen uit binnen- en buitenland. In deze derde editie van 3 t/m 7 april 2024 is het thema Weapons of the weak.

Weapons of the weak belicht de kracht van kwetsbaarheid als politiek instrument. Poppenspel en objecttheater gebruiken de objectivering van het persoonlijke om diepere lagen van de samenleving bloot te leggen. Het verwijst naar het boek van James C. Scott, waarin hij dagelijkse technieken van ontduiking en weerstand van regimes of systemen beschrijft. Hierin zien wij een link naar de rol van poppenspel in verschillende samenlevingen wereldwijd. Poppenspel benut zijn ‘zwakte’ – niet mainstream, als grappig, schattig en ongevaarlijk gezien – als kracht, waardoor het een effectieve tool is voor verandering van inzicht en gedrag.

Enkele hoogtepunten die we benoemen zijn: de allerlaatste voorstelling van Neville Tranter ‘UBU’, een dubbele voorstelling van Dis Order van Cat Smits Compagny en een tentoonstelling en performance van kunstcollectief Splitter Splatter! Op de woensdagmiddag speelt de jeugdtheatervoorstelling De Wenteltoren (4+) van Theatergroep Knars. Meer voorstellingen zullen worden aangekondigd, omlijst met exposities, workshops en queering nights!