Plein Theater
Kunst

Pop Up Gallery & Store in Plein Theater

Plein Theater is per 1 april open als Pop Up Gallery & Store en is op afspraak te bezoeken.

Reserveer een dag en tijd om een kijkje te nemen in onze Pop Up Gallery & Store, waar van 1 t/m 24 april de interactieve, stop-motion animatie installatie Ecognosis N52°21’40.4″ E4°54’50.4″ te zien is van Art Collective BetweenTwoHands! Naast een bezoek aan de Gallery verkopen we kunstzinnige accessoires in onze Store, met beelden die gemaakt zijn in samenwerking met Studio Matusiak.

1 t/m 24 april 12:00 – 20:00
Ecognosis N52°21’40.4″ E4°54’50.4″
BetweenTwoHands

Ecognosis, a riddle. Ecognosis is like knowing, but more like letting be known. It is something like coexisting. It is like becoming accustomed to something strange, yet it is also becoming accustomed to strangeness that doesn’t become less strange through acclimation. Ecognosis is like a knowing that knows itself. – Timothy Morton

De theatrale stop-motion animatie installatie is geïnspireerd door het boek The World Without Us van Alan Weisman. In dit boek beschrijft Weisman hoe de natuur de wereld weer overneemt zodra de mens verdwijnd.

De installatie heet Ecognosis N52°21’40.4″ E4°54’50.4″, een woord dat de filosoof Timothy Morton in zijn boek Dark Ecology gebruikt om de idee dat alles met elkaar in verbinding staat en er geen wezenlijk onderscheid is tussen natuur, techniek en mens aan te duiden. De noorder breedte graden verwijzen naar het Plein Theater als locatie.

In deze theatrale installatie worden stop-motion animaties door middel van videomapping geprojecteerd op een 3D-wereld van papier. De stop-motion animaties zijn geanimeerde planten, insecten en microben, die verbeelden hoe onze artificiële wereld ten onder gaat zodra de mens er niet meer is om haar te onderhouden en de natuur het overneemt.

Enerzijds wil BetweenTwoHands middels dit werk inzichtelijk maken dat de mens de natuur vernietigd door zich ermee te bemoeien, anderzijds wil BetweenTwoHands door de schoonheid en intelligentie aan te tonen van de natuur, de mens doen realiseren dat natuur iets is wat gekoesterd moet worden en dat we er alles aan moeten doen om het te behouden in plaats van te vernietigen.