Plein Theater
Muziek

Nieuwe Noten Amsterdam: Toy-piano, electronics & dance

In deze lente-editie van Nieuwe Noten Amsterdam maken we kennis met de bijzondere klanken van toypiano en met elektronische muziek gecomponeerd voor dans.

Anne Veinberg bespeelt de toypiano, alsook andere objecten, met composities van Christina Viola Oorkebeek. En de danstheaterproductie Creatural gaat in op wat ons maakt tot wie we zijn, tegen de achtergrond van de menselijke psyche en de wisselwerking tussen het bewustzijn en oerinstinct.

Programma

Anne Veinberg (toypiano)
muziek van Christina Viola Oorkebeek:

Chromotoy 1 – Three Sketches voor 37 key toypiano, toypiano tines, soundwheel en elektronika
Flurries – Voor 37 key toypiano and toys

& meer muziek n.t.b.

Creatural
Liza Zhukova and Maria Zhukova (choreografie), Ezequiel Menalled (compositie)

‘Creatural’ is een meeslepende danstheaterproductie die ingaat op wat ons maakt tot wie we zijn. Het is een verhaal over de verborgen delen van onszelf die we vaak buitengesloten houden van de wereld.

Het stuk speelt zich af tegen de achtergrond van de menselijke psyche en duikt in de ingewikkelde wisselwerking tussen bewustzijn en oerinstincten.

De voorstelling volgt een reis van verschillende wezens. Deze wezens vertegenwoordigen alle diepe, soms angstaanjagende en wilde kanten van het mens-zijn die we niet altijd aan anderen laten zien. Via een reeks scènes vol mysterie ziet het publiek hoe die wezens met elkaar omgaan: ze domineren, manipuleren en helpen elkaar ook. Het lijkt een beetje op een dans tussen licht en duisternis, terwijl ze door hun angsten en verlangens navigeren.

‘Creatural’ gaat niet alleen over de reis van één persoon, het gaat over ons allemaal. Het moedigt ons aan om na te denken over onze eigen innerlijke worstelingen en om de delen van onszelf te omarmen die we misschien niet altijd begrijpen.

Het resultaat is dat ‘Creatural’ het publiek een dieper begrip geeft van wat het betekent om mens te zijn en van de moed die nodig is om ons diepste zelf onder ogen te zien.

Choreographers: Liza Zhukova and Maria Zhukova | Dancers: Maxine Van Lishout, Liza Zhukova, Maria Zhukova | Composer: Ezequiel Menalled | Light designer: Varya Klosse