Plein Theater
Muziek

Nieuwe Noten Amsterdam: Poëzie en muziek – Adriaan van Dis, Bruno Allain

Programma
Adriaan van Dis en Bruno Allain lezen eigen gedichten, omlijst door muziek.

Tijdens een muzikale retraite in Parijs leerde componist Simon Burgers zowel Adriaan van Dis kennen als de Franse auteur Bruno Allain. Uiteindelijk resulteerde dit in twee samenwerkingsprojecten.

Interstices op teksten van Bruno Allain. Hoofdonderwerp is de impact van de huidige maatschappij op het individu en diens (on)mogelijkheid eraan te ontsnappen.

Morfine op een gedichtencyclus van Adriaan van Dis. Hierin verhaalt de hoofdpersoon hoe een ernstig ongeluk zijn leven voorgoed verandert en hoe dat de spoken uit zijn verleden weer tot leven brengt.

In beide werken gaat het om een dialoog tussen woorden en elektronische muziek. Simon Burgers omlijstte en becommentarieerde de teksten met een eigentijdse wereld van geluiden. Daarnaast componeerde hij La création du monde, version 2.0, een elektronisch tussenspel dat de twee andere stukken aan elkaar verbindt.

In het Plein Theater dragen de twee schrijvers zelf hun teksten voor. Basklarinettiste Fie Schouten voegt een muzikale improvisatie toe. Het geheel dompelt de luisteraar onder in een hallucinerend geheel van klanken en woorden.

Uitvoerenden
Adriaan van Dis, schrijver, dichter
Bruno Allain, schrijver, acteur
Fie Schouten, basklarinet
Simon Burgers, componist