NedPhO-koepel
Muziek

Nederlands Studenten Kamerorkest ‘naar de natuur’

Tournee Nederlands Studenten Kamerorkest 2023

Het Nederlands Studenten Kamerorkest (kortweg Nesko) speelt op 23 april onder leiding van Sander Teepen in de NedPhO-Koepel. Het brengt een gevarieerd programma ten gehore onder het thema ‘naar de natuur’, dat bestaat uit het vioolconcert van Dvořák met Niek Baar als solist, de zevende symfonie van Beethoven en de opdrachtcompositie ‘Lamentum’ van Karmit Fadael.

Het Nesko
Het Nesko is een projectorkest, bestaande uit zo’n 45 leden, dat ieder jaar opnieuw wordt samengesteld uit ambitieuze studenten die naast hun studie op hoog niveau muziek maken. Zij zetten hun studie gedurende twee weken opzij om, onder leiding van een gerenommeerde dirigent, een programma in te studeren, samengesteld uit de uitgebreide kamermuziekliteratuur. Het Nesko werkt ook al jarenlang samen met de Stichting voor Vluchteling-Studenten, UAF, door bij elk concert geld in te zamelen. Het UAF is een onafhankelijke stichting die de belangen behartigt van gevluchte studenten en professionals. Zij biedt vluchtelingen kansen om zich verder te kunnen ontwikkelen op het gebied van studie en werk.

Het thema
Elk jaar heeft het Nesko een thema, en dit jaar is dat ‘naar de natuur’. De hedendaagse maatschappij vraagt om veel aandacht en laat weinig ruimte over voor ontspanning. Zowel muziek als natuur biedt de mogelijkheid om juist eens goed tot rust te kunnen komen. Dit komt dan ook tot uiting in de muziekkeuze – Dvořák en Beethoven, beiden natuurliefhebbers, gebruikten de natuur vaak als inspiratiebron voor hun muziek.

Het programma
Dit jaar staat het Nesko onder leiding van de enthousiaste Sander Teepen. Het programma opent met ‘Lamentum’ van de aanstormende Nederlands-Israëlische componist Karmit Fadael, dat speciaal voor deze tournee gecomponeerd is. Daarna speelt het Nesko het vioolconcert van Antonín Dvořák, dat mede door de moeilijkheid van de solopartij zelden wordt opgevoerd. Dit schrikt de Nederlandse virtuoos Niek Baar echter niet af, en hij neemt de vioolsolo voor zijn rekening. Tot slot voert het Nesko, na een pauze, de zevende symfonie van Beethoven op, waarvan voornamelijk het allegretto erg bekend is.

Het concert
Het Nesko geeft op 23 april om 20:15 een concert in de NedPhO-Koepel. Voor meer informatie, zie ook https://www.nesko.nl/koop-kaarten.