Muziekgebouw aan 't IJ, kleine zaal
Muziek

Lost in meditation met Rutger Muller

De muziek van Rutger Muller past goed bij het idee voor een meditatief concert met het Fokker-orgel. De elektroakoestische componist maakt kalm verglijdende soundscapes uit elementen van klassieke muziek, ambient, techno en vrije improvisatie. Daarbij componeert hij op zijn gevoel en luistert hij bijna als een DJ of klanken wel of niet werken. Doordat zijn focus meer ligt op de kleur en de innerlijke beweging van de klank dan op melodie of samenklank, inspireert zijn muziek tot een meditatieve luisterhouding.

Naast een beleving, is Mullers muziek ook echte luistermuziek. Het laat een zekere vorm van meditatie toe, maar door de evoluerende bewegingen kan de luisteraar ook zomaar ineens de weg kwijt raken. ‘Lost in meditation’ dus. Terwijl de algehele klank in het mystieke blijft, kan het soms ineens spannend gaan schuren met dissonanten.

De subtiele microtonale mogelijkheden van het 31-toonsorgel zijn perfect toegesneden op de meditatieve, ambient klanksculpturen van Muller. Hij heeft dan ook een nieuw werk speciaal voor het Fokker-orgel geschreven dat deze ochtend in première gaat. Muller wordt bijgestaan door blokfluitist Dodó Kis en cellist Wen Chin Fu, die live improvisaties toevoegen. Voor de liefhebbers onder het publiek liggen er voor de rijen met stoelen wat kussens en kleedjes om zo het concert al mediterend te kunnen beleven.

Musici
Rutger Muller, Fokker-orgel aangestuurd door laptop
Dodó Kis, blokfluit
Wen Chin Fu, cello

Programma
Diverse werken van Rutger Muller:

Processive I

Regen (wereldpremière)

Processive II

Tickets kunt u reserveren bij Muziekgebouw aan ’t IJ.
Prijzen: € 15,50 Normaal | € 12,50 Stadspas | CJP