FlexBieb IJburg
Kunst

Koen Vermeule over zijn IJburg-landschappen

… En weer zo’n FlexPodium met een buurtbewoner. Ditmaal is het beeldend kunstenaar Koen Vermeule. Zijn IJburg-landschappen waren afgelopen zomer te zien in de Amsterdamse BorzoGallery op zijn tentoonstelling ‘Light Grid’.* Donderdagavond 7 maart betreedt hij het FlexPodium om erover te vertellen.

Koens wijkgenoot en collega Chris Reinewald (die eerder bij ons te gast was met een door hem geschreven boek) schreef ter gelegenheid van die tentoonstelling: ‘…Zijn landschappen zijn geografisch traceerbaar, maar Vermeule ontdoet ze van visuele ruis (lantaarnpalen, elektramasten) waardoor ze abstracter worden. Ook voegt hij elementen van andere landschappen toe. Zo is er een strand van IJburg, het Amsterdamse stadseiland uit 2000 met toegevoegde Zweedse glooiingen. Meer dan enig andere stadswijk weerspiegelt het IJmeer in de lucht, ook zonder dat je het water ervan ziet. Vermeule durft het aan om een zonsondergang op een nazinderende zomerdag bij de lurven te pakken. Kitsch ligt op de loer, maar wordt het nooit. Een groepje badgasten op een stenen wal met verderop de kustlijn. De avondzon kleurt de lucht onrealistisch scherpgeel en er kriewelt rood aan het strekdammetje. Dit is grootsteedse natuurlyriek. Als mede-IJburger herken ik het Diemerpark dat in de winter aardedonker is en waar je in de verte felle belichting ziet: de sportvelden. Vermeule schildert het als een droomscène in een David Lynch-film.’

Koen Vermeule voltooide zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Als gastdocent werd hij onder meer gevraagd door de Rietveld Academie Amsterdam, de Academie Minerva Groningen, de AKI in Enschede, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn schilderijen zijn veelgevraagd in binnen- en buitenland.

Reserveren: via de Chipta-link op deze pagina.
Toegang: vrijwillige bijdrage.

* https://www.borzo.com/exhi…/103-koen-vermeule.-light-grid/