Forteiland Pampus
Informatief

Duurzaamheidsrondleidingen op Pampus

Op de Internationale Dag van de Wind op 15 juni biedt Pampus speciale duurzaamheidsrondleidingen aan, voor wie het leuk vindt om te zien hoe er groene energie gemaakt wordt. Ook de ondergrondse technische ruimte kun je dan aanschouwen.

Zon, wind en organisch afval, meer is er niet nodig om Pampus het hele jaar te voorzien van elektriciteit, verwarming en warm water. De kracht van deze drie natuurlijke energiebronnen wordt dankzij moderne technieken optimaal benut. Pampus is ook gebouwd als zelfredzaam eiland. Want op Pampus – onderdeel van de Stelling van Amsterdam – moesten soldaten ten tijde van oorlog al in 1895 drie maanden kunnen overleven zonder invloeden van buitenaf: stroom werd opgewekt door een stoommachine, regenwater werd gezuiverd en voedsel werd ingeblikt, gepekeld en ingemaakt. Dit verleden vormt de basis voor het moderne energiesysteem waarmee Pampus honderd procent vrij is van fossiele brandstoffen.

Op 29 mei is de duurzame energievoorziening door Rob Jetten, demissionair minister van Klimaat en Energie, officieel geopend. Hij zag met eigen ogen hoe door wind, zon en biovergisting nu stroom wordt opgewekt en hoe een combinatie van groene waterstof, lithiumbatterijen, thermische opslag en warmtepompen voor energieopslag zorgt.

Op 15 juni kan je zien hoe Pampus helemaal zelfvoorzienend is.