Nieuws

Adam Maher: ‘Er is niets mooier dan lekker voetballen’

Over de hele wereld liggen al bijna 200 Cruyff Courts. Nu ook in Diemen-Noord, dankzij PSV-speler Adam Maher.

Maandagmiddag, Diemen-Noord. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, PSV-trainer Phillip Cocu, zaakwaarnemer Sigi Lens; tal van prominenten zijn bijeengekomen om de opening van het Cruyff Court van Adam Maher mee te maken.

In 2012 won Maher, nu spelend voor PSV, na een geweldig seizoen bij AZ de prijs van ‘Talent van het Jaar’. Naast een trofee kreeg hij ook de mogelijkheid een voetbalveld aan te leggen op een door hem gekozen locatie, waarop jeugd zou kunnen gaan spelen. De vijfvoudig international koos voor Diemen, de plek waar hij is opgegroeid.

En dus spelen er op deze middag, in de schaduw van de snelweg, tientallen jongetjes in allerlei verschillende shirts tegen elkaar. Langs de kant staat Maher volop te genieten. “Er is niets mooiers dan lekker voetballen. En dat is nu precies wat er gebeurt, terwijl het veldje nog niet eens officieel geopend is. Ik ben een gelukkig man. Echt, dit is helemaal top.”

De Cruyff Courts zijn een initiatief van de Johan Cruyff Foundation. Zij willen jongeren stimuleren om in beweging te komen. Door de aanleg van een kunstgrasveldje krijgt Diemen-Noord er een kwalitatief goed trapveld bij dat onder alle weersomstandigheden te gebruiken is.

Het is mede daarom dat minister Schippers ondanks haar drukke agenda toch een gaatje heeft gevonden om langs te komen. “Het is zo belangrijk dat jongeren met elkaar sporten. Niet alleen omdat het goed is om te bewegen, maar ook omdat je spelenderwijs leert om respectvol met elkaar om te gaan. Alleen kan ik die boodschap wel verkondigen, maar deze jongens hier luisteren veel eerder naar iemand als Adam. Hij is hun held. Daarom is het geweldig dat hij hiervoor zijn nek uitsteekt. Een beter rolmodel dan hij is niet denkbaar.”

Maher groeide op Diemen, doorliep de jeugdopleiding van AZ en speelt nu bij PSV in Eindhoven, waar hij na een moeilijk eerste jaar weer langzaam zijn oude vorm terugvindt. Het doet Maher goed dat zijn trainer Phillip Cocu de moeite heeft genomen om na de training van Eindhoven naar Diemen te rijden. “Er wordt nog altijd gedacht dat er in Nederland genoeg ruimte is om te sporten en te spelen,” zegt Cocu, “maar dat valt flink tegen. En het is ook niet voor ieder kind weggelegd om lid te worden van een club. Het ligt er ook prachtig bij zo, in een parkje. Ik hoorde dat de gemeente dit gaat onderhouden. Dat lijkt me een prima zaak.”

Even verderop houdt Maher behendig een balletje hoog, laat hem dan quasinonchalant op zijn hoofd vallen en loopt er vervolgens een stukje mee weg. Tientallen fotografen en camerateams leggen zijn acties vast, de jongens langs de kant gillen het uit van de pret. Door het nemen van een strafschop wordt het veldje officieel door Maher geopend. Trainer Cocu drukt hem op het hart rustig aan te doen. Hij kan er even geen geblesseerde speler bij hebben.

Uiteraard schiet Maher de penalty feilloos binnen, achter gelegenheidsdoelman ‘Cruijffie’, de mascotte van de Foundation. Het doet de voetballer zichtbaar iets. Net als zijn vader langs de kant. “Ik was al trots op Adam, maar dit is niet te vergelijken met zijn debuut of een doelpunt. Adam heeft nu iets aan de buurt gegeven. Een mooie plek waar kinderen zich kunnen ontplooien op sportief gebied. Dit veldje zal er voor altijd liggen, dat is toch wel iets heel moois. Hiermee laat hij zijn maatschappelijke kant zien en dat zullen we in de toekomst zeker uitbreiden als hij een grote speler wordt.”

De volgende speler die een Cruyff Court mag openen is Davy Klaassen van Ajax. Hij werd afgelopen mei uitgeroepen tot ‘Talent van het Jaar’ en mag zelf een plek voor het veldje gaan uitkiezen.

Lees ook:
Betondorp 90 jaar. Wat zou de buurt zonder Johan Cruijff zijn geweest? (10-09-2014)
Cruijff weer even terug in Betondorp (26-06-2014)