Nieuws

‘Wereldreis van één kilometer’: Expositie en boek vertellen verhalen van bewoners van de Tweede Oosterparkstraat

In Amsterdam wonen we dicht op elkaar, maar we kennen elkaar nauwelijks. Wellicht ken je je directe buren en die aardige meneer van drie huizen verderop. En o ja, natuurlijk ook nog de mevrouw met dat hondje, naar wie je dagelijks even knikt als je op weg bent naar de AH. Maar wie zijn ze werkelijk? Wat beweegt hen? Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar wat er aan de overkant achter de ramen gebeurde. Daar werden levens geleid, lief en leed gedeeld of eenzaamheid beleefd. Zo dicht bij en toch ver weg.

Ik denk dat dit voor velen een herkenbaar gevoel is. Marike Schols woont in de Tweede Oosterparkstraat en raakte gefascineerd door de verscheidenheid aan buren. “De straat is één kilometer lang en er wonen heel diverse mensen. Met verschillende nationaliteiten, van rijk tot arm, van gelovig tot atheïst, van jong tot oud en van ambtenaar tot ondernemer.” Samen met kunstenaar Philine van der Vegte besloot Schols haar buren te portretteren in beeld en verhaal. Het resultaat wordt momenteel getoond in OBA Linnaeus.

Het project is vanuit pure nieuwsgierigheid ontstaan, stelt Schols. “Ik wilde graag weten wat mijn buren doen en hoe ze denken.” Schols meent tijdens het project veel geleerd te hebben over haar buren en menselijke verhoudingen. “Niemand is in eerste instantie wie je denkt dat hij of zij is. Je moet openstaan voor de ander en goed luisteren. Pas dan zie je de levensgrote verschillen, maar ook de overeenkomsten. Iedereen moet leren omgaan met vreugde, geluk, verlies en verdriet. Dat maakt ons universeel. Maar we doen het op verschillende manieren en dat maakt ons uniek.”

Schols denkt dat vooral het vertrouwen vanuit de buren doorslaggevend was voor het slagen van het project. “We leven in een tijd van wantrouwen en achterdocht en mensen oordelen snel over een ander. Door hun vertrouwen in ons hebben we deze verhalen kunnen maken, en door de verhalen te vertellen kunnen we meer begrip voor elkaar ontwikkelen.” Ik moet denken aan het oude gezegde ‘onbekend maakt onbemind’. We moeten gewoon weer naar elkaar luisteren en vooral ook wat meer vertrouwen in elkaar hebben. Wees nieuwsgierig naar elkaar.

De expositie is nog enkele dagen te zien in OBA Linnaeus. Bij de portretten staan korte citaten. De uitgebreide verhalen zijn verwerkt in het boek Wereldreis van één kilometer. Het boek is persoonlijk te bestellen bij Marike Schols.


Foto: Marike Schols met bewoners Marcel en Hatice voor de OBA aan de Linnaeusstraat.