Politieke kopstukken van Oost, deel 2: Rick Vermin (GroenLinks)
Tegen borreltijd komt Rick Vermin (35) aangesneld vanuit zijn werk. Zijn dochter van 4,5 maand hangt in een draagzak op zijn buik en aan zijn schouder bungelt een roze gebloemde luiertas. Gelukkig heeft Vermin ‘de makkelijkste baby ter wereld’, want vader is druk. Hij heeft binnenkort een nieuwe baan bij de Amsterdam Economic Board, een huis in aanbouw in Oostpoort en dan is er ook nog zijn fractievoorzitterschap van GroenLinks.
Terwijl hij zijn dochter uit haar witte berenpakje pelt en een slok neemt van zijn biertje, kan wat hem betreft het interview beginnen. De baby kraait en lacht. Daar ga je met je spijkerharde vragen, denken wij bij onszelf. Zelfs Sven Kockelmann zou hier week van worden.
Waarom wilde je in café de Ysbreeker afspreken?
“In de Ysbreeker kom ik eigenlijk nooit, het gaat om de Weesperzijde. Het is een supermooie oever aan de Amstel, maar die wordt nu vooral gebruikt als racebaan voor fietsers en als parkeerplaats. Dit moet een mooie fietsboulevard worden van het centrum de stad uit, met veel meer groen, en minder auto’s en parkeerplaatsen.”
Minder auto’s en parkeerplaatsen; wat vindt de buurt daarvan?
“Veel buurtbewoners zijn helemaal niet blij met dit plan. Ze willen graag hun auto voor de deur parkeren. Maar de vraag is: hoe lang blijft dat houdbaar? Er is nu zelfs al discussie over te veel fietsen die voor de deur staan. Als je kijkt naar ruimtegebruik, nemen auto’s per kilometer heel veel ruimte in.”
Klinkt niet als een makkelijk uitvoerbaar plan.
“Nee, het zal ook een proces van jaren zijn, maar je moet ergens naar streven.”
Hoe bevalt de stadsdeelcommissie?
“Het is zoeken. Ik ben helemaal nieuw in de lokale politiek en tegelijk hebben we nu bestuurscommissies in plaats van stadsdeelraden. Je hebt gelukkig nog steeds heel direct contact met de buurt. Je bent een orgaan dat wordt gehoord, ondanks het feit dat veel beslissingen nu bij de gemeente liggen, en niet bij ons.”
Ben je niet snel in de verleiding te lobbyen in de gemeenteraad als het in de commissie niet lukt?
“Als je je zin niet krijgt in het nieuwe stelsel, kan je altijd naar de gemeenteraad gaan. Maar als je dat doet, zet je de bijl in het systeem. Je ondermijnt daarmee je eigen bestaansrecht als commissielid. Het is zo geen ideale structuur. Wat mij betreft waren de oude stadsdelen beter. Ik ben ervan overtuigd dat je een stad als Amsterdam niet alleen vanuit de gemeenteraad kan besturen.”
Even iets anders. Appelsap is dit jaar toch eenmalig in het Flevopark. GroenLinks was fel tegen. Hoe kijk je daarop terug?
“Ik vind het heel gek dat je twee ecologische adviezen terzijde schuift en risico neemt met een kwetsbaar natuurgebied. We hebben alles gedaan wat we konden, maar D66 is kennelijk erg bevriend met Appelsap. Die zijn op hun beurt ook weinig toegeeflijk geweest. Ik snap dat je een groene omlijsting wilt voor je festival, maar dat je dan niet naar een sportpark wilt vanwege – ik citeer letterlijk – te veel rechte hoeken, dat snap ik niet. Dit gevecht hebben we verloren van onze coalitiepartner. Je weet nu wel waar je moet zijn als je groen een warm hart toedraagt.”
Je bent ook landelijk voor GroenLinks actief. Wat is jouw rol daar?
“Ik was de afgelopen twee jaar lid van de partijraad. Dat clubje was ooit opgericht voor intern debat, maar het was een soort schaduwbestuur geworden dat in 2012 het bestuur van de partij naar huis heeft gestuurd – totaal idioot in mijn optiek. Ik ben in die partijraad gegaan om die af te schaffen. Bij het laatste congres is dat ook daadwerkelijk gelukt. Er zaten veel gekke dingen in die partij, restanten van de fusies van vroeger. Daar is nu afscheid van genomen. Er zitten nu wel weer frisse mensen. Het heeft weer nieuw elan.”
Heb je contact met Femke Halsema? Zij is zowat je buurvrouw.
Lachend: “Nou, laatst nog in de Albert Heijn. Ik heb haar geholpen. Ze had haar leesbril niet bij zich en kon het recept niet lezen. Dat is mijn contact met Femke Halsema. Nee, zij is zover ik weet niet meer met GroenLinks bezig en ik denk ook niet dat zij weet wie ik ben.”
Heb je zelf landelijke ambities?
“Ik zei vroeger altijd gekscherend dat ik de eerste minister-president van GroenLinks wilde worden, en dat dan ook nog voor mijn veertigste.” Lachend: “Nou, ik heb nog vijf jaar. Ik weet echt niet of ik hoger zou willen. Ik vind zoiets als het feit dat er nu bijvoorbeeld een Oostveer vaart zo vreselijk leuk. Het is duidelijk een aanvulling en daarvan durf ik echt te zeggen dat het mijn actieve bijdrage is geweest. Als je in de Tweede Kamer zit, is het een stuk abstracter. Ik weet niet of ik er blij van zou worden. Wethouder worden lijkt mij bijvoorbeeld veel leuker. Dan maak je echt het verschil.”
Huishoudelijke mededelingen
– Wil ‘de Amsterdammer die boos is’ zich nogmaals melden. Dank voor uw brief. Wij zoeken het graag uit, maar hebben te weinig informatie.
– Mail uw tips, grieven en commentaar naar politiek@debrugkrant.nl.
– Wordt het niet eens tijd voor vakantie voor de afdeling communicatie van het stadsdeel?
Lees ook deel 1, Marcel Mokveld (VVD): ‘Als het de bestuurscommissie niet lukt om politiek zichtbaar te zijn moet je haar misschien maar opheffen.’
Journalistenduo gaat lokaal
Pieter-Bas van Wiechen en Rosanne Kropman volgen voor de Brug de lokale politiek in stadsdeel Oost. Ze trappen af met een reeks interviews met de fractievoorzitters van de politieke partijen in Oost.