Plantaardig

Ik heb vlees eigenlijk nooit zo lekker gevonden. En vis ook niet. Ik vind het niet lekker en ik word al misselijk als ik er naar kijk. Als kind pulkte ik altijd de stukjes kip uit mijn nasischijf of satékroket. Komt het je bekend voor? Thuis aten we vaak vlees en vis. Mijn vader kan er enorm van genieten. Kip, rund, lam, zalm en garnalen, het kwam allemaal regelmatig voorbij. Mijn ouders zijn in Marokko geboren en in de Marokkaanse cultuur is het een traditie om veel vlees te eten. Neem het offerfeest. Dan staat onder andere de slachting van een schaap centraal. Mijn ouders hebben (voor zover ik me kan herinneren) in Nederland nooit een schaap laten slachten, maar kochten wel veel vlees. Dat aten we dan met z’n allen op. Nu probeer ik mijn familie te inspireren om minder vlees te eten, en hen bewust te maken van de bio-industrie. Het gaat niet makkelijk, maar soms wil het wel doordringen.

Begin februari 2013 heb ik de knop omgedraaid en heb ik besloten om plantaardig te gaan eten. Op Youtube kwam ik een filmpje tegen van Freelee The Bananagirl, een meid die al jaren plantaardig eet en haar ervaringen deelt. Haar filmpjes waren zo overtuigend dat ik van de een op de andere dag besloot om haar voorbeeld te volgen. Ik zei ‘doei’ tegen vlees, vis, kaas, melkproducten en eieren. Je vraagt je wat ik dan nog wel eet. Nou, heel veel lekkere dingen! Om maar wat te noemen: fruit, groenten, havermout met amandelmelk, (zoete) aardappelen, quinoa, rijst en bonen. Ik maak zelf heerlijke smoothies en sappen, hummus, zwarte bonen burger, in de oven gebakken frieten, pompoensoep, chili, salades en toetjes zoals sorbet ijs of eigengemaakte worteltaart. Allemaal superlekker en ook goed voor je lichaam.

Dierlijke producten bevatten veel verzadigde vetten (de slechte variant), daar wil je niet veel van in je lichaam hebben omdat het de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Ook hebben vele studies (zoals The China Study) aangetoond dat dierlijke vetten de kans op kanker, diabetes en andere chronische ziekten promoot.
The World Health Organisation adviseert om voornamelijk onverzadigde vetten te eten. Onverzadigd vet is een type vet dat bekend staat om de gunstige gezondheidseffecten. Het verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol.
The WHO geeft ook aan dat we maar genoeg hebben aan 20% vet van de totale calorieën die je eet per dag. Eet je bijvoorbeeld 2000 calorieën op een dag, dan heb je genoeg aan 50 gram vet per dag.

Een plantaardig dieet bevat alle vitamines en mineralen die je nodig hebt, behalve B12. B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Je kan dit oplossen door aanvullend een vitaminepil of injectie te nemen. Ik neem elke dag een pil en ik laat mijn bloed jaarlijks testen bij de huisarts. Wat veel mensen niet weten is dat ook non-veganisten en non-vegetariërs een B12 tekort kunnen hebben. Het is dus niet alleen een voorkomend probleem bij mensen die geen vlees eten.

Naast het feit dat minder vlees eten goed voor je lichaam is, is het ook goed voor het milieu. Dat aspect is voor mij even belangrijk en daar ga ik je de volgende keer wat over vertellen.

Liefs Noor