De Harde feiten

Mensen vragen vaak aan me waarom ik plantaardig eet. Ik wil dat graag wil uitleggen omdat ik vind dat veel mensen nog niet weten wat het gevolg is van de vee industrie in deze tijd. Naast het feit dat ik me er lichamelijk beter bij voel, zijn er ook nog andere harde overtuigingen. Hieronder noem ik er een paar.

Milieu
Nederland produceert jaarlijks 71 miljard kilo mest. We exporteren dieren en vlees, maar de stront blijft hier. Ammoniak en fosfaat uit deze mest vervuilen de bodem en het grondwater, veroorzaken zure regen en zorgen ervoor dat planten-, vis- en insectensoorten uit onze natuur verdwijnen.
De Nederlandse vee industrie produceert tien procent van alle fijnstof in Nederland. Dit komt van stro, zaagsel, gedroogde mest en veren. Vooral kippenbedrijven zijn een grote bron van fijnstof. Fijnstof is slecht voor het milieu en gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Klimaat
De invloed van de intensieve veehouderij wereldwijd op het klimaat is groter dan de invloed van uitlaatgassen van alle auto’s en vliegtuigen bij elkaar. De vee industrie produceert grote hoeveelheden CO2 door import van veevoer uit Zuid Amerika. De dieren zetten dit voer inefficiënt om, waarbij veel methaan vrijkomt. Methaan is een broeikasgas dat 21 keer schadelijker is dan CO2. Het ontstaat tijdens het verteringsproces in koeienmagen en bij de opslag van varkens- en rundermest. Eén koe stoot per jaar net zoveel broeikasgassen uit als een auto die ruim anderhalf keer de aarde rondrijdt. Bij bemesting met dierlijke mest komt ook lachgas vrij. De broeikaswerking van dit gas is 310 maal zo groot als dat van CO2.

Natuur
Dagelijks worden vele hectares bos en savanne gekapt in Zuid-Amerika om soja te planten voor onze varkens. Apen, vogels en andere dieren verdwijnen. Door bodemerosie en het gebruik van bestrijdingsmiddelen is dit land na enkele jaren al niet meer bruikbaar. Ons land is wereldwijd de op een na grootste importeur van deze soja. Om onze dieren te voeren, is in andere landen maar liefst 10.000 vierkante kilometer landbouwgrond in gebruik. Op deze landbouwgronden worden veel bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Op 34 procent van de akkerbouwgrond wereldwijd wordt veevoer geteeld.

De cijfers zijn schokkend, de gevolgen een gevaar voor onze toekomst. Critici zeggen dat als we op deze manier blijven omgaan met de vee industrie we in het jaar 2075 nóg een aardbol nodig hebben. Deze harde feiten hebben mij veranderd, ik ben me verantwoordelijk gaan voelen voor onze maatschappij. Ik probeer daarom zover dat mogelijk is mensen bewust te maken en te inspireren om minder vlees te eten. Als vegetariër draag je bij aan zoveel positieve dingen zoals aan het verminderen van dierenleed (een vegetariër bespaart gemiddeld 727 dieren in zijn hele leven), het vertragen van de klimaatverandering en het beperken van overbevissing. Tegelijkertijd loop je minder kans op vlees gerelateerde ziektes zoals salmonellabesmetting, BSE, vogelgriep of MRSA-besmetting.
Daarnaast vind ik dat je laat zien dat je een intelligent mens bent met compassie voor de wereld om je heen. Je eet niet klakkeloos wat je wordt voorgezet, maar staat stil bij de gevolgen van wat je op jouw bord legt: voor de dieren en de wereld.

Minder vlees eten is dus goed voor jezelf maar ook goed voor onze planeet.
Hoe zit dat bij jou?

Lees hier de eerdere blogs van Nora Dalal.