Bij Overamstel wordt binnenkort de eerste steen gelegd van een nieuw hotel dat ook vogels en vleermuizen ruimte wil bieden. Op verschillende hoogtes worden uitsparingen gemaakt voor vleermuizen en nestkasten voor gierzwaluwen. Een Europese hotelketen die nog anoniem wil blijven zal het hotel gaan huren.
Het zestig meter hoge hotel komt te staan aan de Duivendrechtsevaart, vlak bij metrostation Overamstel en zal 459 kamers tellen. Projectontwikkelaar Patrick de Coster van Babsou Project Ontwikkeling werd door de Zoogdiervereniging op het idee gebracht om in het hotel plek te maken voor dieren.
“Vorig jaar kwam iemand van die vereniging langs om het terrein te onderzoeken op beschermde soorten,” vertelt De Coster. “Via hem hoorde ik dat vleermuizen en bepaalde soorten vogels moeite hebben om nestgelegenheid te vinden doordat nieuwbouw zo goed geïsoleerd is. Ons nieuwe hotel wordt heel duurzaam en energiezuinig gebouwd. Dat klinkt natuurlijk goed, maar daarmee gooi je letterlijk de deur dicht voor vogels en vleermuizen. Dat was nieuw voor mij. Het is vrij eenvoudig om in het ontwerp rekening te houden met deze dieren. Het leek ons leuk de bouw zo aan te passen dat óók voor hen plek is in het hotel.”
Kieren en nestkasten
Vroeger zaten er veel gaten en kieren in de spouwmuren van gebouwen waar vogels en vleermuizen in konden broeden of overwinteren. In nieuwbouw is dat niet het geval. Herman Limpens van de Zoogdiervereniging: “Zowel bepaalde soorten vleermuizen als gierzwaluwen maken graag gebruik van de warmteafvoer van gebouwen om hun lichaamstemperatuur op peil te brengen. De gewone dwergvleermuis en de laatvlieger doen dat bijvoorbeeld.”
De projectontwikkelaar laat zich door de Zoogdiervereniging adviseren over de maatregelen. Vleermuizen hebben geen eigen kast nodig, zegt Limpens. “Zij voelen zich veilig in nauwe ruimtes. Het is voldoende om kieren voor hen open te laten.” De architect houdt achter de ventilatieroosters van de eerste verdieping ruimte open voor de vleermuizen. Gierzwaluwen hebben wel het liefst een eigen kast, dus voor deze soort worden op hogere etages nestkasten ingemetseld.
Gasten merken er niets van
In vrijwel heel Amsterdam komen vleermuizen voor. Op de plek waar het hotel verrijst, zat geen kolonie. De projectontwikkelaar is officieel dan ook niet verplicht om alternatieve ruimte te bieden. De Coster: “Toen Herman hier was, hoorden we via zijn batdetector dat er één enkel exemplaar in een boom zat. Die was waarschijnlijk op doorreis naar het zuiden.”
De Zoogdiervereniging heeft De Coster ervan overtuigd dat de vliegende gasten geen overlast zullen veroorzaken. “Gierzwaluwen schijnen hun nest juist schoon te willen houden,” zegt De Coster. “Ze zijn als het ware zindelijk en doen hun behoefte buiten. We hoeven dus niet bang te zijn voor witte poepstrepen op het gebouw.” De hotelgasten merken niks van de vogels en vleermuizen die aan de buitenkant van het hotel verblijven. De zoogdiervereniging verwacht dat de dieren de nestgelegenheden binnen een paar jaar weten te vinden. Ook in een ander hotel dat Babsou Project Ontwikkeling in Amsterdam-Noord bouwt, wordt ruimte gemaakt voor vogels en vleermuizen.
Lees ook:
Verse spinazie van de buurtboer (17-02-2014)
Vleermuizen in het Diemerpark: ‘Als we ze konden horen zouden we stokdoof zijn’
Rubriek Natuur