Nieuws

Winkeliers zien grote markt niet zitten

Als het aan Stadsdeel Oost ligt, staat er vanaf september op het IJburgse Joris Ivensplein een wekelijkse markt. Ze heeft voor de organisatie ervan al een commerciële partij geselecteerd. Ondanks andersoortige adviezen, lijkt het een grote markt te worden, met voornamelijk etenswaren. Veel winkeliers in het nabij gelegen winkelcentrum zien zo’n markt als een bedreiging. Zij hebben een petitie opgesteld en een advocaat in de hand genomen.

Pien Thate van biologische buurtsuper Biolicious, namens een groot aantal winkeliers: “Begrijp ons goed, wij zien een markt graag komen. We hebben die aanloop zelfs hard nodig. Maar we willen ook dat de gemeente zich houdt aan de aanbeveling in het onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) uit 2008. Daarin wordt geconcludeerd dat gezien het inwonersaantal alleen een kleine markt van tien tot vijftien kramen haalbaar is, met een aanvullend assortiment op het bestaande aanbod. Waarbij ook nog eens moet worden bedacht, dat dat onderzoek werd uitgevoerd in een tijd dat er nog nauwelijks verswinkels op IJburg waren. De groentewinkel op Steigereiland was er niet, net zo min als winkels aan de Pampuslaan.”

“Maar wat staat er in het businessplan van het door het stadsdeel de uitgekozen partij? Dat er veertig tot zestig kramen moeten komen, waarvan tachtig procent food. Want – staat er in dat plan – IJburg ontbeert een wekelijkse betaalbare markt, waar de bewoners hun boodschappen kunnen doen. Hallo! Dat betekent toch echt aanzienlijke concurrentie voor de zittende winkeliers. Het zal voor een aantal van ons zelfs de doodsteek betekenen, gezien de hoge huren die er betaald moeten worden, de crisis en het stagnerende inwonersaantal.”

In het besluit, dat nog steeds (de termijn is verlengd) ter inzage ligt, staat dat een markt het economisch klimaat versterkt en in de buurt koopkracht genereert. Pien Thate kan daar met haar pet niet bij. “Hoe komen ze erbij? Vorig jaar nog, heeft een stuurgroep met daarin ondernemers, bewoners en medewerkers van het stadsdeel, een aanbeveling gedaan. Unaniem werd geconcludeerd dat als er een markt komt, dat dan een bescheiden markt zou moeten worden, met vrolijke non-foodspullen. Een aanvulling op het bestaande winkelaanbod. Maar dit? De adviezen zijn gewoon in de wind geslagen.”

Thate vindt dat het Stadsdeel beter had kunnen kiezen voor een constructie met een stichting. Omdat deze het gemeenschappelijk belang meer nastreeft dan een private partij. “Maar daar verdienen ze niks aan. Echt, een markt in deze opzet is schadelijk voor de lokale economie. Niet alleen voor de winkeliers in het winkelcentrum, maar ook voor die verderop op IJburg. Dat ziet een kind. In het onderzoek van het HBD werd aan de bewoners gevraagd of ze een markt wilden. ‘Ja’, werd geantwoord. Maar als ze hadden gevraagd: ‘Ook als de huidige winkeliers het dan niet redden?’ Dan was het antwoord van velen zeker ‘nee’ geweest. Nog meer leegstand is hier echt niet wat men wil.”

De inzagetermijn voor een commerciële markt op IJburg is op dringend verzoek van de winkeliers en hun advocaat verlengd, omdat de stukken in de vorige termijn niet bij de publieksbalie bleken te liggen. Tot en met 10 augustus kunnen zienswijzen worden ingediend.
De petitie tegen een weekmarkt van deze omvang is in diverse winkels in winkelcentrum IJburg te ondertekenen.

Lees ook:
Winkeliers huiverig voor markt (03-05-2012)
Economie IJburg komt langzaam maar zeker tot leven (24-11-2011)