Nieuws

‘Zo raak je betrokken bij de buurt’

Op verschillende plekken in Amsterdam worden versteende locaties omgetoverd tot ‘Park om de Hoek’. Bewoners denken mee over het ontwerp. Langs de Wibautstraat wordt het Belgiëpleintje vergroend.

Het in de volksmond geheten ‘Belgiëpleintje’ – naast de Wibautstraat en het Cygnus Gymnasium – is nu nog een betegeld stuk plein. Onder de vijf vleugelnootbomen liggen verdorde bladeren en poep van de duiven. Binnenkort wordt het terrein omgetoverd tot een groene oase.

Met het project ‘Park om de Hoek’ wil Stichting De Gezonde Stad versteende plekken in de stad vergroenen. Het initiatief daartoe komt altijd van de bewoners zelf, De Gezonde Stad faciliteert alleen. “Doordat bewoners samen aan de slag gaan met het ontwerp, ontstaan er community’s in de stad”, verklaart Raksha Hoost (31), projectleider van Park om de Hoek. “Elf procent van de Amsterdammers is extreem eenzaam. Dat zijn er dus meer dan 85.000. De Parkjes om de Hoek worden plekken om elkaar te ontmoeten. Al bij het ontwerpproces merk je dat mensen elkaar leren kennen. Een bewoner zei laatst: ‘We hebben nu al iets om met elkaar over te praten’.” Op dit moment zijn er op vijf plekken in de stad Parkjes om de Hoek in de maak.

De initiatiefnemer van het Belgiëpleintje vroeg anderhalf jaar geleden andere buurtbewoners om mee te denken. Ton Mense (62), bewoner van Cordaan, ontving een flyer in zijn brievenbus. “Ik houd wel van groen en het leek mij een leuk initiatief om de buurt op deze manier op te knappen en maatschappelijk betrokken te zijn.” Hij sloot zich aan bij de kerngroep. “We hebben één keer bij een buurtgenoot vergaderd en een andere keer op kantoor bij De Gezonde Stad. Ik heb allerlei ideeën ingebracht. Oorspronkelijk was bijvoorbeeld het plan om houtsnippers neer te leggen, maar daar gaan brandnetels doorheen groeien. In combinatie met spelende kinderen leek mij dat geen goed idee.” Mense leerde door het project een aantal nieuwe buurtbewoners kennen. “Zo raak je meer betrokken bij je eigen buurt.”

Het ontwerp voor het Belgiëpleintje ligt inmiddels klaar. Naar verwachting worden de ingrepen nog vóór het eind van dit jaar voltooid. Er komen plantvakken met bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Volgens de circulaire gedachte worden de stoeptegels opgestapeld tot bankjes, zodat er geen extra materialen hoeven te worden aangeschaft. In het aangrenzende huizenblok zullen drie horecagelegenheden openen, waaronder een pannenkoekenhuis en een bar. De terrassen worden geïntegreerd in het parkje.

Uit de schoolsfeer
Ook leerling van het Cygnus Gymnasium Eleni Mik (15) dacht mee over het ontwerp. “Het lijkt mij erg leuk om een parkje te hebben bij school waar ik kan zitten. In de pauze loop ik nu vaak met mijn vriend of een vriendin een rondje om de school, zodat ik even uit de schoolsfeer ben. Maar er is dichtbij niet echt een plek waar je kan zitten. Ik denk dat veel Cygnianen gebruik gaan maken van het parkje, net als jongeren die van de Albert Heijn komen en rustig een broodje willen eten.”