‘Zeeburgerpad kan een straat met allure worden’

Het Zeeburgerpad gaat op de schop. Van een industriestraat waar kleine bedrijven en ondernemers gevestigd zijn, wordt het straks een levendige Amsterdamse straat, waar vooral jongvolwassenen uit Oost komen te wonen, hoopt Jan-Bert Vroege, stadsdeelbestuurder Bouwen, Wonen en Ruimtelijke Ordening.

Typeer eens het karakter van het Zeeburgerpad?
“Het is een lang, smal eiland tussen het Lozingskanaal en de Nieuwe Vaart. Er zat altijd veel lokale bedrijvigheid. Bijvoorbeeld veel bouwondernemingen, waar je als Amsterdammer – dat kan nog steeds – je bouwmaterialen koopt. Veel van die bedrijvigheid is verdwenen. Er is veel leegstand. Bedrijven zijn verhuisd of gestopt. Ooit lag het Zeeburgerpad aan de rand van Amsterdam, maar door de ontwikkeling van IJburg en Zeeburgereiland is het midden in de stad komen te liggen. Het is een verwaarloosd stukje Oost én Centrum, en niet meer zo functioneel als vroeger.”

Wat zijn de plannen voor de herontwikkeling van het Zeeburgerpad?
“Het is de bedoeling dat er zo’n 900 woningen komen, met bedrijven in de plint. Waar nu alleen wordt gewerkt, komt straks een mix van wonen en bedrijvigheid. Verder komt er volop aandacht voor de openbare ruimte. Een voorbeeld: er ligt nu een autoweg zonder trottoir of fietspaden. De auto was hier de baas. Logisch, zonder auto’s geen bedrijvigheid. Maar dat gaat veranderen. Het Zeeburgerpad wordt autoluw, en we geven ruim baan aan fietsers en voetgangers. Overigens staan we pas aan het begin van alle planvorming. We werken nu aan het stedenbouwkundig plan. Daarin zetten we als stadsdeel onze visie op het Zeeburgerpad uiteen. Ik hoop dat we die vóór de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 kunnen presenteren.”

Hoe worden bewoners en ondernemers betrokken bij alle planvorming?
“We organiseren klankbordgesprekken en bewonersbijeenkomsten, bijvoorbeeld voor alle woonbootbewoners. Voor hen gaat er veel veranderen. En we brengen alle initiatieven in kaart van ondernemers en ontwikkelaars. Bijzonder aan het Zeeburgerpad is dat alle kavels particulier eigendom zijn. We hebben als gemeente geen eigen grondpositie. We kunnen wel sturen en stimuleren, maar het is belangrijk dat we iedereen meekrijgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

Wat zijn je persoonlijke wensen met het Zeeburgerpad?
“Juist omdat het een strook land is midden in de stad, met de molen en Brouwerij ‘t IJ op steenworp afstand, kan dit een levendig stukje Amsterdam worden. Een straat waar je woningen kunt bouwen voor starters, jonge mensen. Ik droom van een levendige stadsstraat. Je kunt je dat nu nog niet voorstellen, maar die allure heeft het Zeeburgerpad zeker.”

Dan moeten de woningen wel betaalbaar zijn voor starters.
“Klopt. We willen daar ook op sturen. Op de eerste kavel die nu is gegund, komen sociale koopwoningen, met een maximale koopprijs van 356 duizend euro. Dat kan voor jongvolwassenen interessant zijn. Mijn persoonlijke ambitie is dat we ons richten op jongeren die zijn opgegroeid in Oost, bijvoorbeeld de Indische Buurt. Velen van hen wonen bij hun ouders omdat ze geen eigen huis kunnen krijgen. Deze jongeren hebben wat mij betreft voorrang op het Zeeburgerpad. Liever zij dan de zoveelste expat.”

Waarom benadruk je dit?
“Deze jongeren hebben een binding met de buurt, ze zullen minder snel wegtrekken. Zoals gezegd: ik wil een levendige stadstraat, geen anonieme stadsstraat waar mensen komen en gaan. Bovendien hebben we op veel andere plekken in Oost onvoldoende ingezet op deze groep. Bij de ontwikkeling van Cruquius-eiland hadden we deze jongeren niet voor ogen. Te duur voor ze. Ik stel voor dat we dat rechtzetten op het Zeeburgerpad. Laten we hier bouwen voor de bewoners van Oost. Dat past bij het Amsterdamse karakter van het Zeeburgerpad. Oké, het gaat nu veranderen van industriegebied naar woonomgeving, maar laten we ervoor zorgen dat het Zeeburgerpad vooral een Amsterdamse straat blijft.”