Zeeburgereiland krijgt bouwmarkt en coffeeshop. ‘Coffeeshops voorzien in een behoefte’

Het duurt nog even, maar als het aan de gemeente ligt komen er een bouwmarkt en een coffeeshop op de bedrijvenstrook van Zeeburgereiland. Tijdens een informatiebijeenkomst op 22 april werden buurtbewoners geïnformeerd over de vergevorderde plannen. “We hebben meer behoefte aan een grotere supermarkt dan aan een coffeeshop,” was het droge commentaar van een van de aanwezigen.

Bouwmarkt
Jan Straub, al tien jaar projectmanager Zeeburgereiland bij de gemeente, lichtte de plannen toe. De ontwikkeling van de bedrijvenstrook, vanaf benzinestation Kriterion tot aan de IJdijk, heeft veel vertraging opgelopen. “Die is deels te wijten aan het overvolle elektriciteitsnet, waardoor nieuwe bedrijven lang moeten wachten op een aansluiting,” zei hij. Op de kop van de bedrijvenstrook neemt de bouwmarkt de aansluiting van restaurant Haddock over, dat eind vorig jaar de deuren sloot. Of het een Praxis, Gamma of andere bouwmarkt wordt is nog niet bekend. Tot de start van de bouw van de bouwmarkt (in 2027) heeft de reinigingsafdeling van Pantar (ontwikkelbedrijf voor mensen met een arbeidsbeperking), onderdak in voormalig Haddock.

Spreidingsbeleid voor coffeeshops
De coffeeshop met horecafunctie komt op de plek waar nu het afvalpunt is, volgens de ‘optimistische planning van de gemeente’ in 2028. Waarom nou juist op Zeeburgereiland een coffeeshop? We zijn toch een frisse sportbuurt?, vroegen de buurtbewoners aan de gemeente. Yvette van Groenigen, van de Directie Openbare orde & Veiligheid van de gemeente, lichtte toe dat de vestiging van de coffeeshop op Zeeburgereiland voortkomt uit het spreidingsbeleid voor coffeeshops: “Amsterdam heeft er 165, waarvan 90 in het Centrum. Op IJburg en Zeeburgereiland zijn nog geen coffeeshops. Coffeeshops voorzien in een behoefte. Ze zorgen ervoor dat de verkoop van softdrugs niet op straat plaatsvindt en dat de handel in soft- en harddrugs strikt gescheiden is. De controle op coffeeshops is streng.”

Niet dicht bij een school
De coffeeshop op Zeeburgereiland komt van elders in de stad. Een dergelijke verplaatsing gaat alleen door – de burgemeester moet toestemming geven – als aan veel voorwaarden wordt voldaan. Zo mag de nieuwe locatie zich niet dicht bij een school bevinden en de plek moet goed bereikbaar zijn. Dat geldt volgens de gemeente voor de locatie op de bedrijvenstrook: vmbo-school Cburg College en ALASCA (Amsterdam Liberal Arts & Sciences Academie) zijn420 meter lopen van de beoogde plek, terwijl 250 meter de adviesafstand is.

Geen verkeersoverlast
De aanrijdroute is via de Marie Baronlaan ingetekend. Bij de coffeeshop komen 25 parkeerplaatsen, waarmee extra verkeer in de andere straten van het eiland volgens de gemeente niet voor de hand ligt. Van Groenigen maakte bij eerdere verplaatsingen mee dat weerstand van omwonenden verdween toen de nieuwe coffeeshop nauwelijks overlast veroorzaakte. De locatie op Zeeburgereiland is op steenworp afstand van het politiebureau.

Leefbaarheid
In de periode naar 2028 moeten alle vergunningen nog rondkomen en hebben burgers de mogelijkheid om bezwaar en beroep aan te tekenen tegen elke formele stap. Onder de aanwezige buurtbewoners ontstond geen oproer. Wel betwijfelde iemand hardop of een coffeeshop en zijn bezoekers gaan bijdragen aan meer sociale cohesie op Zeeburgereiland.

Welke plannen zijn er nog meer:

-Een overdekt zwembad, inclusief therapiebad, dicht bij de halte van tramlijn 26 (in onderzoek, B&W maakt voor de zomer een keuze tussen locatie Flevoparkbad en bedrijvenstrook)
-Tennet en Liander bouwen samen een ‘overdrachtsstation’ voor elektriciteit, dat eind 2027 klaar is
-Het afvalpunt schuift op, maar blijft op de bedrijvenstrook
-De moestuinen ‘op de kop’ blijven: dit is een permanente locatie
-Het kunstgrasveldje verdwijnt
-De gemeente wil over de hele lengte naast de bedrijvenstrook een groenstrook aanleggen, als eigenaar Rijkswaterstaat de grond wil verkopen
-Andere kleine bedrijven krijgen een plek op de bedrijvenstrook

Door Anita van Stel