Afnemende bezoekersaantallen, parkeertarieven die de pan uit rijzen, de Dappermarkt verkeert in zwaar weer. Dat moet veranderen, vinden winkeliers en marktondernemers van de Dapperbuurt. Ze bundelen de krachten om de markt weer aantrekkelijk te maken. Dat lukt echter alleen als de gemeente meewerkt.
“Bij mij in de zaak hebben dit jaar vier mensen ontslag genomen. Ze waren het zat, de bedelaars in ons restaurant, de junks op straat, de agressie en bedreigingen. Vrouwen durven hier ’s avonds geen boodschappen meer te doen. Verlichting op de markt is er nauwelijks.” Mo Mahraoui, eigenaar van restaurant Pita Queen, hoek Dapperstraat-Eerste van Swindenstraat, is boos. De verwaarlozing op en rond de Dappermarkt loopt de spuigaten uit. En de gemeente, stelt hij, doet niets. “Klopt, handhaving ontbreekt,” reageert Stanley de Leeuw van schoenmakerij De Leeuw, directe buurman van Pita Queen. Hij wijst: “Zie je hoe deze gemeentepanden verwaarloosd zijn? In sommige daarvan is er al jaren geen aansluiting op gas, water en licht. Je kunt daar als ondernemer geen zaak beginnen.”
Gatenkaas
Het gaat niet goed op de Dappermarkt. De bezoekersaantallen lopen al jaren terug, het aanbod is te eenzijdig en aan het eind van de dag stapelt het marktafval zich torenhoog op. Sommige marktkooplieden staan slechts twee in plaats van zes dagen op de zesdaagse Dappermarkt. Zodat de markt volgens Mahraoui soms lijkt op een gatenkaas, met al die opengevallen plekken. Wat daarbij niet helpt, is dat veel marktondernemers al vroeg in de middag hun kramen opbreken, constateert Shalina Sardjoe, die op de Dappermarkt Surinaamse bara’s verkoopt. “Om vier uur ’s middags is driekwart van de marktverkopers al vertrokken. Daarom zie je eind van de dag nog nauwelijks bezoekers. Een lege markt is een ongezellige markt.”
Gezamenlijk belang
Veel dus om je zorgen over te maken. Toch hebben markt- én plintondernemers van de Dapperbuurt hoop op een betere toekomst. Misschien vooral doordat zij dit jaar voor het eerst samen optrekken, winkeliers en marktkooplieden, om van de Dapperbuurt een sfeervoller, gezelliger en veiliger plek te maken, stelt Lotte Frissen, winkelstraatmanager van ondernemersverenigingen BIZ Dapper Amsterdam en BIZ Eerste van Swindenstraat, met in totaal 170 ondernemers. “Tel daar de tweehonderd marktondernemers bij op, dan heb je een grote groep. Zij hebben nu de handen ineengeslagen, vanwege hun gezamenlijk belang. Een levendiger markt zorgt voor een levendiger Dapperbuurt. En omgekeerd. Ze versterken elkaar.”
Zondagsmarkt
De samenwerking, ook met de gemeente en de vereniging van ambulante handel (CVAH), de brancheorganisatie van marktondernemers, heeft al geleid tot een waslijst aan plannen om de markt aantrekkelijker te maken. Zoals nieuwe kleurige zeilen voor alle marktkramen, in plaats van de huidige vuilwitte, afspraken om het marktvuil eerder op te halen zodat het ’s avonds geen troep meer is, en plannen voor een ruimere openstelling van de markt, bijvoorbeeld ook op zondag. Frissen: “Op zulke zondagsmarkten kun je naast de vaste marktondernemers ook marktmensen van buiten aantrekken. Je kunt dan themamarkten organiseren en meer inspelen op events.”
Je moet dan wel meer ruimte geven aan ondernemers die iets extra’s willen doen om bezoekers aan te trekken, benadrukt ze. “Vorig jaar waren er ondernemers die tijdens oud en nieuw oliebollen wilden verkopen op de markt. Mocht niet van de gemeente. Een gemiste kans, vinden wij. Gelukkig heeft de gemeente ons wel een kleine subsidie gegeven om de aanlegsteiger aan de Mauritskade op te knappen. Dat is een prachtige plek om vanuit het water de markt te bezoeken. Wij denken dat we daarmee veel dagjesmensen of toeristen kunnen aantrekken.”
Laaghangend fruit
Laaghangend fruit, noemt Frissen het. Ze is blij dat hierover de afgelopen weken al afspraken zijn gemaakt met stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer. “Dat is echter niet genoeg. Er bestaat onder ondernemers veel onduidelijkheid over wat het stadsdeel wil met de Dappermarkt. Zo zou de gemeente de markt willen inkorten of streven naar minder marktdagen. Dat is volgens ons de verkeerde weg. Je moet niet schrappen, je moet juist dingen toevoegen om van de Dappermarkt weer de mooiste markt van de stad te maken.” “Beloon bijvoorbeeld ondernemers die zes dagen op de markt willen staan,” vult Van Leeuwen aan. “En geef plintondernemers die ook een kraam willen de ruimte. En vooral: gemeente, neem meer regie. De gemeente is de huisbaas van de markt. Prima, maar wees dan wel een huisbaas die hart heeft voor de markt, geen huisbaas die hem aan zijn lot overlaat.”
Reactie woordvoerder stadsdeel Oost
“Zoals veel markten in Amsterdam, staat ook de Dappermarkt onder druk. De markt kampt met teruglopende bezoekersaantallen en een lagere bezetting, vooral doordeweeks. We zijn momenteel bezig met plannen om de markt nieuw leven in te blazen, want wat zou Oost zijn zonder de Dappermarkt? Momenteel bespreken we onze conceptplannen met de ondernemers op de markt en in de omliggende winkels, evenals met bezoekers en bewoners. Hierbij kijken we naar de omvang van de markt en de openingsdagen, maar ook naar praktische zaken zoals het schoonhouden van de markt en het zorgen voor een goede bezetting. Op basis van alle feedback zullen we begin 2025 een besluit nemen over de te nemen stappen.”