Nieuws

Winkelcentrum Oostpoort minder in trek door leegstand

Anders dan na de opening tien jaar geleden staan net als op het Dapperplein en directe omgeving veel winkelpanden, vooral de grotere, leeg in het destijds drukbezochte winkelcentrum Oostpoort. Het aanvankelijk brede winkelaanbod is daardoor teruggelopen.

Behalve hoge huren zijn ook de gevolgen van de coronacrisis en de kort daaropvolgende energiecrisis de oorzaak van de leegstand. Daarnaast spelen de hoge inflatie en personeelskosten de winkeliers parten en zou er bij jonge ondernemers weinig animo zijn een ruimte in het winkelcentrum te huren. 

Soortgelijke zorgen zijn op de Czaar Peterstraat, die ook hard werd geraakt door de coronacrisis. Vorige zomer sloten minstens vijf winkels, later dat jaar bleven meerdere panden door het vertrek van ondernemers leeg achter. Nog steeds bieden winkeliers hun zaak aan ter overname of hebben ze plannen die te sluiten.

Hetzelfde geldt voor de in 2007 tot beste markt van Nederland uitgeroepen Dappermarkt, daar liep het aantal bezoekers voor covid al terug. Winkelpanden staan al jaren leeg of worden voor andere doeleinden gebruikt. Na een grondige herinrichting hoopt de Eerste van Swindenstraat, waar dezelfde problemen spelen, op een nieuw begin.

Afgelopen decennia werden de vestigingen van H&M en Vomar in Oostpoort vervangen door Action en Hema. Laatste winkel week uit naar Oostpoort voor een nieuwe Jumbo op de Linnaeusstraat. Onder andere BCC, Big Bazar, C&A sloten hun deuren. Eerstgenoemde was onderdeel van een winkelketen die failliet ging, voor Big Bazar – eveneens onderdeel van een voormalige winkelketen – viel het doek na het vertrek uit Oostpoort. Drie van de vier vrijgekomen bedrijfsruimtes zijn inmiddels weer gevuld. De winkeliersvereniging verwacht dat andere lege winkels op korte termijn ook een nieuwe huurder vinden. 

Zie ook:
debrugkrant.nl/winkelaanbod-dapperbuurt-en-czaar-peterstraat-loopt-terug