Nieuws

‘Wie ik dronken tegenkom, speelt niet’

TOS-Actief (vierde klasse zaterdag) heeft een nieuwe trainer: Wesley Venema. Ik spreek de 39-jarige ras-Amsterdammer op het zonovergoten terras naast een verdord hoofdveld. Wesley is welbespraakt, ontspannen rijgt hij de ene volzin aan de andere.

Wat wil je bereiken met TOS-Actief?
“We zetten een driejarig traject uit, waarbij we elk jaar samen kijken of we verdergaan. Ik heb eerder laten zien geen clubhopper te zijn, wil hier langere tijd blijven. De selectie is rond, we hebben meerdere jeugdspelers toegevoegd. We hebben goede lichtingen in hogere jeugdelftallen. We willen de clubcultuur handhaven door de zogenaamde twee-plus-één-regel: tegenover iedere jongen van buiten twee spelers uit eigen jeugd in de selectie. Zo hoef je niet elk seizoen opnieuw te bouwen omdat iedereen weggaat. Na twee, drie jaar moeten de eerste resultaten zichtbaar zijn. Dat hoeft niet met promotie, maar vooral met ontwikkeling van de gehele club.

Het eerste jaar is belangrijk om samen plezier te krijgen, dat is de basis. Van daaruit willen we verzorgd voetballen, zonder onszelf een doelstelling op te leggen in de competitie. Eerst kijk ik welke spelers ik heb, daaruit volgt de tactiek. We kunnen niet iedereen wekelijks gebruiken, daar ben ik eerlijk in. Wel krijgt iedereen een eerlijke kans en worden jongens die niet spelen in andere elftallen ondergebracht. De mentaliteit is hier beter dan in andere stadsdelen. Ze zijn serieuzer, gedisciplineerder, gaan beter met teleurstelling om als ze niet spelen en… ze staan gewoon te luisteren wat je wilt op de training! Er is bovendien genoeg drive, ze spreken al onderling af om te trainen.”

Karakteriseer jezelf eens als trainer?
“Ik wil open zijn. Driemaal per week ben ik anderhalf uur de leider. Daarbuiten ben ik geen trainer maar moeten ze een geintje over mij kunnen maken zoals ik dat over hen moet kunnen. Vanuit plezier en goed onderling contact wil ik presteren. Maar afspraak is afspraak. Wie ik vrijdagavond dronken in de kroeg tegenkom, speelt niet. Liever een ander die wel de discipline heeft fit op de club te komen. Ik heb geen controle over wat ze doen, maar vertrouw erop dat ze verantwoordelijkheid nemen. Ga je uit? Prima, meld het. We hebben twintig man, stel ik iemand anders op. Zit er een rotte appel tussen? Al is hij de allerbeste, jammer. Die gaat eruit.”

Thomas Obrien-Coker, bestuurslid technische zaken:
“We willen plezier en prestaties laten samengaan en de normen en waarden van de vereniging hooghouden. Iedereen krijgt ruimte om op eigen niveau te voetballen en met de twee-plus-één-regel behouden we de TOS-identiteit. We willen jeugdvoetballers kansen bieden om als volwassene selectievoetbal te spelen. Ons eerste is het vlaggenschip, we hopen dat ze ernaar opkijken en uiteindelijk zelf graag in het eerste willen spelen.”