Nieuws

Watersportvereniging IJburg wil proefeiland als buitenlocatie

Als het aan de nieuwe voorzitter van Watersportvereniging IJburg ligt krijgen we er een levendig watersportgebied bij. Het zandlichaam aan het eind van de Pampuslaan, dat vorig jaar ter voorbereiding van IJburg 2 werd aangelegd, vraagt erom, vindt hij. “Die landtong vormt een natuurlijke baai, waar je veilig kunt oefenen met surfplanken en kleine zeilboten. Een paradijs voor de opgroeiende jeugd. Ik kan mij geen betere plek indenken.”

Frederik Melchior (IJburger sinds 2006, marketingdeskundige en fanatiek surfer) werd eind vorig jaar door de ledenvergadering tot voorzitter benoemd. Hij ziet het als zijn taak om samen met alle watersporters IJburg te helpen om op den duur hét nautisch centrum voor de hele regio te worden.
Vorige week kreeg hij van de leden het groene licht om zijn ideeën verder gestalte te geven.

Watersportvereniging IJburg is in 2004 opgericht door IJburgbewoners van het eerste uur. Met zoveel water, zon en wind om zich heen konden zij maar aan één ding denken: varen! Het is dan ook aan hen te danken dat Projectbureau IJburg jaren geleden voorstelde om de inrichting van een jachthaven in de op Haveneiland-Oost geplande havenkom op zich te nemen. Een jachthaven waar zoveel mogelijk IJburgers plezier van zouden hebben. Het toenmalige bestuur, onder leiding van oprichter Toine Heijmans, heeft zich daar honderd procent voor ingezet. In mei 2009 – nadat de sluis op Haveneiland Oost klaar was – werd de haven door minister Jacqueline Cramer officieel geopend.

Nu liggen er bijna honderd schepen en scheepjes van leden, en zijn er ook enkele passantenplaatsen beschikbaar. De haven vormt de uitvalsbasis voor alle activiteiten die WV IJburg organiseert. Vooral in het vaarseizoen is het hier levendig en gezellig, dankzij de boten en de sluis en dankzij de terrassen die je rondom de haven kunt vinden. En het zal nog beter worden als de watersportvereniging volgend jaar langs diezelfde haven haar clubhuis gaat bouwen. De vrije kavel tegenover The Lighthouse ligt er voor klaar.

Tweeduizend pubers
Toch mag het volgens Melchior niet bij haven en clubhuis blijven: “Watersportvereniging IJburg heeft ten doel het nautische karakter van IJburg mede vorm te geven. Daarom zijn we toe aan een volgende stap. Dat is de inrichting van een goede buitenlocatie. Een plek waar met name de jongeren – IJburg telt over enkele jaren ruim tweeduizend 13- tot 17-jarigen – actief met watersport bezig kunnen zijn. Een veilige plek met veel ruimte. Het open water net buiten de sluis is daar echter niet geschikt voor.”

Melchior heeft het idee dat de juiste plek voor een buitenlocatie hem min of meer in de schoot is geworpen door de aanleg van het proefeiland voor IJburg 2, de landtong in het verlengde van de Pampuslaan. “De baai die aan de oostkant is ontstaan vormt prachtig vaarwater voor open zeilboten en surfers. Om te oefenen en om wedstrijden te houden. En er is strand genoeg om al dat materiaal op te slaan. Zelfs voor catamarans, die nu niet in de haven passen, zou er plek zijn.”

Voor het inrichten dan de landtong (“we hebben maar een paar honderd meter nodig”) werkt Melchior samen met het Surfcenter IJburg, dat ook in deze plek geïnteresseerd is. “Hun opslagcontainers en die van onze watersportvereniging kunnen naar hier worden verplaatst. Maar ik denk ook aan de suppers en de kanoërs. En de Amsterdamse Reddingsbrigade heeft al laten weten dat dit ook voor hen een ideale plek is om zich te vestigen.”

Op weg naar regiofunctie
Hinderlijk detail is dat dit gebied op dit moment niet openbaar toegankelijk is. Ook de kitesurfers die bij goede wind de hemel kleuren zijn hier eigenlijk illegaal. Melchior is dan ook in gesprek met ambtenaren van het stadsdeel Oost om voor zijn idee de handen op elkaar te krijgen. “Als het ons lukt, dan brengen wij IJburg met deze levendige buitenlocatie weer verder op weg om hét nautisch centrum van de regio Amsterdam te worden.”

Een buitenlocatie dus, om het beoefenen van de watersport in al zijn facetten mogelijk te maken. En mocht IJburg 2 er ooit komen, wat dan? Melchior: “Dan verhuizen we de boel naar de zuidkant van het Middeneiland en kunnen we verder groeien. Dan worden we een compleet nautisch educatiecentrum, vergelijkbaar met wat je nu vindt bij het Muiderzand.”

Als dat geen visie is? Voorlopig even afwachten dus. In 2013 moet de buitenlocatie klaar zijn. Als het aan Frederik Melchior ligt gaat het lukken.