Nieuws

Warme opening Sportpark IJburg

Woensdag 30 juni werd Sportpark IJburg officieel geopend. Wethouders Elatik (Oost) en Van den Burg (Centrale Stad) gaven samen de symbolische aftrap. Elatik sprak van een bijzonder moment. “Er is hard gewerkt om deze velden hier te krijgen. En ze zijn o zo hard nodig.” De wethouders hopen dat er in 2011 meer velden gerealiseerd zijn.

100 fietsnietjes en 3 parkeerplaatsen


Sportvelden Diemerpark in gebruik genomen


Na zeven jaar ‘aanklooien’ heeft IJburg dan toch eindelijk z’n eerste officiële buitensportcomplex. De twee kunstgrasvelden en het natuurgrasveld van Sportpark IJburg werden op 30 juni officieel geopend. Vanaf september spelen voetbalvereniging AFC IJburg en hockeyvereniging AHC IJburg er hun competitiewedstrijden. Een mijlpaal in de geschiedenis van IJburg. De voorzitters van beide clubs zijn blij, heel blij.


Wat ooit begon met een stel mini’s in de gymzaal, is uitgegroeid tot een voetbalclub van meer dan 300 leden. En er staan nog eens 250 gegadigden op de wachtlijst. “Een lijst die iedere dag langer wordt,” zegt voorzitter Fred Coesel van AFC IJburg. “Komend seizoen spelen we met 22 jeugdteams competitievoetbal. We zouden daarnaast heel graag een paar veteranenteams in de competitie willen brengen… dus ‘oudjes’, kom maar op.”


Ook bij hockeyvereniging AHC IJburg kunnen alleen leden uit het ‘oudere’ segment (12+) nog terecht. Graag zelfs. Want sinds de officiële oprichting in april zijn er al 360 kinderen aangemeld. Die komen niet alleen uit stadsdeel Oost, maar ook uit andere delen van de stad. “We zijn net klaar met het indelen van alle teams voor de competitie,” zegt kersverse clubvoorzitter Mundi van Embden met gepaste trots. Vier jongensteams en negen meisjesteams doen mee aan de officiële zaterdagcompetitie van de KNHB. Daarnaast spelen er nog eens 12 teams in de officieuze zondagcompetitie. “We willen graag zoveel mogelijk IJburgers de gelegenheid geven om te sporten.”


“Precies.” Coesel zegt het zachtjes, “want het is natuurlijk mooi dat het sportpark er is, maar eigenlijk is het te klein. Het stadsdeel ziet dat ook wel in; kijk de beleidnota’s er maar op na. In het Sportaccommodatieplan 2006 van de gemeente staat zelfs dat er op IJburg behoefte is aan 12 sportvelden. In het advies Naar een sportieve metropool uit 2009 dringt de Sportraad zelfs aan op versnelde aanleg daarvan. Dan blijkt weer eens dat er een diepe kloof gaapt tussen beleid en uitvoering. Maar als het goed is, komen er in 2011 inderdaad velden bij.”


Het gezamenlijke clubhuis – architect Van Erven Dorens heeft al een ontwerp klaarliggen – laat iets langer op zich wachten, onder meer vanwege rompslomp met vergunningen. Vrijwilligers van de hockey- en voetbalclub hebben zich intussen verenigd in een zogenoemde barcommissie, om na te denken over inrichting en beheer van het toekomstige onderkomen. Tegelijkertijd proberen de besturen met man en macht een tijdelijke accommodatie te regelen: een bescheiden kantine bijvoorbeeld. En toiletten, want de honderden kinderen die straks op het veld actief zullen zijn, moeten toch ergens naar de wc kunnen.


Samen iets moois maken
Mundi: “Het leuke van verenigingen is: je leert IJburg beter kennen. En andersom gaat de wijk meer leven door de sportclubs. Bovendien, elke sportvereniging wordt gedragen door de ouders. Zonder hen geen club. Dat is meteen het ook het mooie.”


De velden liggen er strak bij. Op een paar te realiseren technische kleinigheden na –elektriciteit, 100 fietsnietjes en 3 parkeerplaatsen – staat niets een glorieuze toekomst de clubs nog in de weg. “Over een paar weken,” zegt een stralende AFC-voorzitter, “spelen er voor het eerst in de geschiedenis van IJburg honderden kinderen hun wedstrijden in het park!”