Nieuws

Wandelen is gezond en nu ook nog eens hip. Pleidooi voor links lopen

Als covid-19 ons één ding heeft geleerd, dan is het dat bewegen noodzakelijk is als basis voor een goede gezondheid. Het afgelopen jaar trokken mensen massaal naar buiten om te fietsen, wandelen en joggen. En dan valt ineens op: de één loopt – terwijl scooters en appende fietsers slalommend passeren – links, de ander rechts van de weg.

Het stikt van de paden zonder voetpad, zoals de Ooster Ringdijk langs Science Park. Daar krioelt het van scholieren, forensen, hardlopers, wielrenners, scooteraars en wandelaars, en de snelheidsverschillen zijn er alleen maar groter op geworden. De ene na de andere e-bike sjeest geruisloos aan je voorbij. Zo is een van onze medewerkers niet lang geleden op de Amsterdamsebrug, op het wandelgedeelte, vol door een e-scooter op zijn achillespees gereden. En onze uitgever werd in het Diemerpark voor wijf uitgemaakt omdat hij links liep, helemaal aan de zijkant, maar niet aan de kant genoeg voor een kluit MAMILs (middle-aged men in lycra), die vonden dat de héle linkerhelft van het pad van hen was.

Maar wat zijn nu de regels? Links / tegen het verkeer in lopen was tot 1993 officieel de regel. Nu valt er op de site van Veilig Verkeer Nederland (VVN) het volgende te lezen: ‘Als er geen voetpad is, loop je aan de zijkant van de rijbaan. Dit kan zowel aan de linker- als de rechterkant van de weg.’ Een woordvoerder vindt bovendien: “Met hoeveel mensen we ook wandelen, fietsen of autorijden, het gaat altijd om rekening houden met elkaar.” VVN gaat uit van elkaar de ruimte gunnen en vindt het goed geregeld. Nou, dat vinden wij nogal tegenvallen, met die snelheidsmaniakken en appende verkeersdeelnemers. Voor ons reden om ervoor te pleiten altijd links te lopen: dan zie je tegenliggers – wat ze ook doen en hoe hard ze ook gaan – tenminste aankomen.

Wat vindt stadsdeel Oost van de kwestie? Stadsdeelbestuurder Rick Vermin, portefeuillehouder Openbare ruimte: “Wat mij betreft is links lopen veiliger omdat je dan je tegenliggers ziet. Maar rechts mag, omdat er situaties zijn situaties waarin ‘links’ niet het veiligst is. In Oost geldt natuurlijk de landelijke wetgeving.”

Wandelen is hip en het aantal wandelaars is enorm toegenomen, zien ze bij het stadsdeel ook. “Daar zijn we ons als gemeente van bewust. Het is fijn dat steeds meer mensen zo genieten van de openbare ruimte. En het laat duidelijk zien dat we meer ruimte nodig hebben voor onder andere de voetganger. Via de Agenda Autoluw proberen we het ruimtebeslag van de auto terug te dringen. Op verschillende plekken waar we herinrichten komt meer ruimte voor de voetganger, zoals in de Eerste Oosterparkstraat, de Eerste van Swindenstraat en de Jan Vroegopsingel.”
Ook de drukte op de Ooster Ringdijk is bij het stadsdeel bekend. “Dit is óók een belangrijke fietsroute. De dijk zelf is niet sterk genoeg om het pad te verbreden. Iedereen zal op deze plek dus een beetje rekening moeten houden met elkaar en inschikken.”

Wij van de Brug kijken het gevaar liever in de bek. Ons pleidooi: loop allemaal links van de weg, tegen het verkeer in.

Reacties naar: info@debrugkrant.nl.

De wandeltip van Rick Vermin
“Zelf ben ik een fanatieke hardloper. Dagelijks ren ik een rondje van ongeveer 10 kilometer. Mijn favoriete is vroeg in de ochtend door de Diemerpolder of het Diemerpark. Het is dan nog niet druk. Prachtig hoe je de natuur aantreft: de ochtenddauw en dieren zoals zwanen en roofvogels die zo voor je uitvliegen. Heel waardevol om in een stad toch zo de natuur in te kunnen.”

Foto: Ooster Ringdijk