Nieuws

Wadi Betondorp is groene oase én vangt regenwater uitstekend op

De wadi die in 2018 in Betondorp is aangelegd, blijkt veel meer regenwater te infiltreren dan ooit werd verwacht. Regenwormen blijken een handje te helpen. 

Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Betondorp, dat net als de rest van Watergraafsmeer 5 meter onder NAP ligt, is één van de probleemwijken van de stad: bij stortregen bestaat het risico dat huizen onder lopen. Om het riool te ontlasten zijn de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen, de riolering in deze wijk was toch aan vervanging toe. Door de nauwe straatjes hadden puttenzuigwagens op sommige plekken bovendien moeite om de kolken te reinigen. Daar is naar andere oplossingen gezocht. In de Harkstraat is een wadi aangelegd: een verdiepte groenstrook die zorgt dat het regenwater vertraagd het grondwater in zakt. Waar voorheen een pleintje met stenen was, ligt nu een groene oase. 

De wadi is ingeplant met allerlei planten, wat de biodiversiteit stimuleert. Volgens hydroloog Frank Smits van Waternet heeft dat ervoor gezorgd dat de wadi veel meer water bergt dan wadi’s met alleen gras. “Uit onze eerste meting in 2018, vlak nadat hij was aangelegd, bleek dat hij 200 millimeter water per uur opneemt. Normaal is voor een wadi 10 millimeter per uur al heel veel. In mei 2019 hebben we de proef herhaald en bleek de opnamecapaciteit 1000 millimeter per uur! Tijdens het experiment kwamen er veel regenwormen boven. Door de gangetjes die zij graven, helpen ze met de infiltratie van het regenwater.” Bij volgende wadi’s die Waternet en de gemeente aanleggen, is het idee om wormen uit te zetten. Aan de universiteit Leiden wordt onderzocht welke soort regenwormen daarvoor het best gebruikt kunnen worden. 

De wadi in Betondorp was een van de eerste in Amsterdam. Binnenkort wordt er een aangelegd in de Oogststraat in Betondorp, en daarna een in de Kromme Mijdrechtstraat in de Rivierenbuurt. In de toekomst zullen op grotere schaal wadi’s worden toegepast. 

De verschillende planten in de wadi zorgen ervoor dat er elk seizoen mooie kleuren te zien zijn. In de zomer kleurt hij kattenstaart-paars. Opdrachtgever Danny Jongejeugd van Waternet is blij met het resultaat: “Het groen draagt bij aan verkoeling, de biodiversiteit en het vermindert het overbelasten van het riool.”

Andere maatregelen om regenwateroverlast te verminderen in Betondorp zijn de infiltratiekratten onder De Brink. Hierdoor kan het regenwater langzaam het grondwater in sijpelen. In de Zaaiersweg zijn de kolken verwijderd en stroomt het regenwater nu rechtstreeks de sloot in.