Nieuws

‘Voor mij is mensen redden een virus waar ik niet van af wil’

Een jaar geleden werd IJburg opgeschrikt door twee verdrinkingen op één dag. Sindsdien waakt de Amsterdamse Reddingsbrigade over strand IJburg. De Brigade floreert en is op zoek naar nieuw bloed. 

Het is een lome, zonnige herfstmiddag op strand IJburg. Het is de Open Dag van de Amsterdamse Reddingsbrigade. Buiten op het water ‘redden’ de lifeguards een drenkeling van een wisse dood. Net echt. Binnen waakt voorzitter Walter Weg (47) vanuit de strandpost over het water. 

Stel, het is twee graden boven nul met een snijdend windje. Je loopt over de Herengracht en hoort hulpgeroep vanuit het water.
“Ik spring er absoluut niet meteen in. Springen is sowieso geen optie, in de grachten loop je het risico dat je boven op een fietswrak of een winkelkarretje duikt. Wij glijden altijd voorzichtig het water in. In steenkoud water kan iemand binnen 1 tot 2 minuten verdrinken. Als iemand ’s nachts in een gracht valt, gaat hij kopje onder en raakt hij gedesoriënteerd. Hij weet niet meer wat boven en onder is.
In koud water loop je als redder zelf ook het risico te verdrinken. Voordat je eventueel zelf in het water springt, moet je je altijd afvragen of het veilig is. Hoe koud is het water, hoe kom je uit het water? Zijn er omstanders die kunnen helpen? Is er een hulpmiddel, zoals een touw of een bootje? Het mooiste is als de drenkeling zelf uit het water kan komen met een touw dat je hem toewerpt. En natuurlijk bel je gelijk het alarmnummer 112, in Amsterdam is de brandweer snel ter plaatse.” 

Hoeveel mensen heb je al gered? 
“Ik heb ze niet geteld, zeker meer dan tien. Een man uit de Schippersgracht staat me het meest bij. We hebben hem gereanimeerd en hij is met babbels en al de ambulance in gegaan. Twee weken later heb ik een bak koffie met hem gedronken. Deze zomer hebben we samen met andere Reddingsbrigades uit Noord-Holland assistentie verleend bij de watersnood in Limburg en België. Je weet niet wat je ziet, die mensen hebben helemaal niks meer. Als ze je dan de volgende dag komen bedanken, staat het kippenvel je op de armen.” 

Hoe is de Reddingsbrigade op strand IJburg terecht gekomen? 
“Vorig jaar augustus verdronken hier twee mensen op één dag. Het stadsdeel heeft ons toen gevraagd om toezicht te houden en dat gaat goed. We hebben eigenlijk nooit problemen. Sommige mensen zwemmen voorbij de lijnen, en dan zit je al gauw tussen de surfers. Als je uitlegt waarom je ingrijpt hebben de mensen er wel begrip voor. We hebben inmiddels 21 lifeguards opgeleid. En we kunnen er nog meer gebruiken.” 

Waarom zou iemand lifeguard moeten worden? 
“Voor mij is mensen redden een virus waar ik niet van af wil. Je kan iets betekenen voor de samenleving. De sfeer bij ons is uitstekend, er is een groot gevoel van saamhorigheid. Iedereen is welkom, van welke komaf je ook bent. Pesters worden bij ons niet getolereerd.” 

We gaan naar buiten om het aan de nieuwbakken lifeguards zelf te vragen. Op het terras zit Tahnee Post (18) in wetsuit. “Ik vind het echt spectaculair. We zijn in mei begonnen, een avond doordeweeks en een dag in het weekend. Je krijgt theorie, een EHBO-cursus en natuurlijk het redden in de praktijk, in het water. En je loopt strandwacht. Ik ga er zeker mee door, we zijn een grote familie.” Even verderop zitten de zussen Marya (14) en Soumaya (17) Ikli. Soumaya: “Het is wel chill bij de Brigade. Het is gezellig en ik hou van de spanning. Het geeft ook verantwoordelijkheid. Als het fout gaat, kan ik je redden.” 

Foto: De demo op strand IJburg. Belangstelling voor de opleiding tot lifeguard? Stuur een mail naar info@amsterdamsereddingsbrigade.nl 

Door Peter de Jong