Nieuws

Vluchtelingen in gekraakt Juttersdok

Op vrijdag 10 november was er open huis in het gekraakte pand aan het Zeeburgerpad. Het voormalige Juttersdok wordt bewoond door vijfentwintig vluchtelingen van de beweging Wij Zijn Hier. Het gaat om vluchtelingen zonder papieren, die in ruim vijf jaar al tientallen panden in Amsterdam hebben gekraakt.

“Nu dit het Juttersdok niet meer kan zijn, is het mooi dat het gebouw toch weer hulp kan bieden aan mensen in nood.” Buurtbewoonster Trinet Onvlee is zeer te spreken over de nieuwe functie van Zeeburgerpad 94. Ze vindt het ook erg bij Amsterdam-Oost passen. “Toch een linksgeoriënteerd deel van de stad.”

Vrijwilligster Savannah, die met de beweging in Amsterdam 27 kraken heeft meegemaakt, vertelt dat dit de eerste is in Oost. Op 5 november – de dag dat ze het pand betrekken – begint de relatie met dit stadsdeel in elk geval goed. Buurtbewoners schieten de vluchtelingen te hulp, met voedsel, advies en zelfs wat meubels.

Het collectief vindt contact met de naaste omgeving belangrijk. Buurtbewoners kregen een brief over het open huis. “Beste buren, Vandaag hebben wij het pand aan het Zeeburgerpad in gebruik genomen. (…) Helaas zijn wij genoodzaakt om op deze manier onderdak te verkrijgen, omdat wij anders overdag op straat moeten zwerven. Velen van ons verblijven in de Bed, Bad en Brood voorziening van de gemeente. Deze biedt echter geen humane oplossing voor onze situatie. Wij moeten elke dag om 9 uur het pand verlaten en mogen pas om 16 uur naar binnen. (…) Elke dag op straat doorbrengen is zeer stressvol”

Tijdens het open huis wordt snel duidelijk dat dit een apart slag krakers is. In de grote centrale ruimte zijn tafels en stoelen neergezet en er slingeren knuffels rond. Het Juttersdokverleden is nog zichtbaar. Hoewel er maar een handvol buurtbewoners is gekomen, hangt er toch een levendige sfeer. De vluchtelingen kunnen zichtbaar wat positieve aandacht gebruiken. Groepsleider Fortune neemt het woord. De Nigeriaan vertelt over het vijfjarig bestaan van We Are Here. Over de weerstand, maar vooral over hoop voor de toekomst.

Hoop
Twee jongens uit Gambia, Muhammed en Abdoul, onderstrepen deze boodschap. Ze zijn nog maar kort in Nederland en hebben geen idee wat de toekomst hun zal brengen. Deze vrijdagavond vragen ze zich vooral af waar ze in de buurt zouden kunnen douchen; sommigen hebben dat al een week niet meer gedaan. Hopelijk heeft bewoonster Trinet gelijk gekregen en heeft de buurt dit probleem inmiddels opgelost.

Door Nicky Samsom

Lees ook:
https://debrugkrant.nl/juttersdok-al-20-jaar-meer-dan-jutten/