Zelden is de sfeer zo gemoedelijk bij een tankstation. Het personeel is jong en goedlachs. Op de muur in het kantoortje hangt een aankondiging van een mannenavond en een vrouwenavond ‘want gezellige dingen doen met je collega’s is belangrijk’. Het grote verschil met andere tankstations: bij Kriterion werken alleen studenten.
Dit jaar viert het tankstation van Shell haar vijftigjarig jubileum, waarvan tien jaar op de locatie aan de IJburglaan bij de Piet Heintunnel. “Dat deze locatie zo’n succes zou worden hadden we niet verwacht. Het was een soort niemandsland,” zegt Jannette de Boer, directeur van Kriterion. “Maar de klandizie is sinds de komst van IJburg verveelvoudigd.”
Kriterion is de bedrijfsnaam van de Stichting Onderlinge Studenten Steun (SOSS), die 65 jaar geleden, net na de Tweede Wereldoorlog, werd opgericht. De stichting stelde zich ten doel om Amsterdamse studenten werk te verschaffen waarmee zij hun studie konden bekostigen. In die tijd zag het stelsel van studiefinanciering er heel anders uit.
De bioscoop was het eerste werkverschaffingsproject van Kriterion. Later werden ook de oppascentrale, het benzinestation, eetcafé Skek en kunst- en cultuurhuis Studio K opgericht. Ondanks de verbeterde financiële steun van de overheid voor studenten, is Kriterion nooit ‘overbodig’ geworden, volgens De Boer.
“Het tankstation is de grote financiële motor van Kriterion. De winst wordt gebruikt voor het initiëren van andere projecten van de SOSS.” Jannette de Boer ondersteunt de studenten bij het opzetten van nieuwe projecten. “Aan enthousiasme geen gebrek. Alleen organisatorisch gaat er wel eens wat mis.” Ze somt wat gestagneerde projecten op: “Er was ooit een kattenbakcentrale, een computerhelpdesk en was er nou een pizzalijn?” Ze lacht: “Daarom ben ik er.”
“Een werkplek bij Kriterion is ontzettend leerzaam. Studenten leren in een veilige omgeving om samen te werken en om te gaan met verantwoordelijkheid.” Eefje, al bijna vijf jaar werkzaam bij het tankstation, denkt er geen moment aan om een ander bijbaantje te zoeken. “Het verdient goed, je kunt zelf je werktijden indelen; als je tentamens hebt, wordt daar rekening mee gehouden en je leert alvast dingen die je later kunt gebruiken als je een baan hebt. Zo deed ik bijvoorbeeld de inkoop van de shop van de pomp.” De Boer: “Er ontstaan vriendschappen, mensen worden verliefd. Eefje, er zijn toch pompstelletjes?” Eefje knikt. Ze telt op haar vingers. “Op dit moment niet zoveel: twee.”
De Boer: “In de toekomst gaan we waarschijnlijk samenwerken met het Annie M.G. Schmidt Huis. Het liefst zouden we het tankstation ook nog uitbreiden. Veel mensen komen via de A10 de stad binnen. Het zou mooi zijn als er voor hen een informatiepunt komt. We hebben nog genoeg plannen.”
Dieuwertje Mertens
Foto:
Jannette de Boer, directeur van Kriterion: “Dat deze locatie zo’n succes zou worden, hadden we niet verwacht.”