Nieuws

Verdeelde meningen over Startblok Zeeburg, ‘mijn zoon moet 1100 euro huur betalen’

De gemeente stuurt begin deze maand het besluit ‘Startblok Zeeburg en gedeeltelijk verplaatsen P+R Zeeburg II’ naar het college van B en W. De gemeente heeft eerder belanghebbenden de gelegenheid gegeven hun mening over het besluit te geven. De Brugpeilde de meningen in de buurt, en die blijken aardig verdeeld te zijn.

Vooral de bouw van Startblok Zeeburg houdt de gemoederen bezig. De meeste bewoners blijven liever anoniem als ze hun mening geven. Een buurtbewoonster stelt dat ze tegen de komst van statushouders is omdat ze vindt dat Amsterdamse jongvolwassenen voorrang horen te krijgen. “Ik ben echt geen racist en ik ben niet bang dat statushouders er een zooitje van maken. Het gaat mij om de eerlijkheid. Waarom moeten jongvolwassenen die in Amsterdam geboren zijn de stad verlaten omdat het te duur wordt? Voor hen wordt nooit iets geregeld.”

De bewoonster lepelt meerdere adressen op in haar buurt waar begin dertigers noodgedwongen bij hun ouders wonen. “Mijn zoon betaalt met een huisgenoot 1100 euro per persoon voor een huurhuis in de vrije sector. Hij kan dat niet alleen betalen. De helft van de woningen van Startblok Zeeburg is voor jongeren tot 28 jaar. Bij dat soort woningen moet je er na vijf jaar uit. Waar ga je dan heen met je spulletjes? Dan zijn de huren nog hoger geworden.”

Een andere buurtbewoner is korter van stof: “Vreselijk besluit van de linkse kliek in het stadhuis. Ze doen alles voor statushouders: huis, woninginrichting, uitkering, gratis ziektekosten en verzekering. Het is een schande.” Deze mening is niet iedereen toegedaan. Een jongeman uit de Nida Senffstraat stelt: “Ik vind het geweldig dat wij dit project op het eiland krijgen, wat mooi om mensen op deze manier met elkaar te verbinden. Beide groepen kunnen samen onze mooie stad Amsterdam ontdekken!”

Een bewoonster van het Ambonplein zegt ook het bouwen van woningen voor statushouders en starters in de buurt aan te moedigen. “Over de locatie ben ik echter minder te spreken. De plannen gaan ten koste van broodnodige parkeerplaatsen. Waarom gaan we bouwen voor startende Amsterdammers op een plek waar de ‘normale mens’ zijn auto parkeert omdat hij het niet kan betalen om in de stad te parkeren?”

Tot slot is ook de nieuwe P+R-locatie een bron van discussie. Direct omwonenden vrezen overlast van lawaai en uitlaatgassen. Een ander pareert dit door te stellen dat er in de toekomst toch al een parkeergarage is gepland. “Ik snap al die commotie niet. Nu moeten de auto’s voor de P+R als ze van de A10 komen een flink stuk over de IJburglaan rijden. Straks rijden ze linea recta van de A10 het tijdelijke P+R-terrein op.”

Het is nog niet bekend wanneer het college het definitieve besluit neemt. Tot die tijd is het afwachten in hoeverre er naar de diverse meningen is geluisterd.

Door Wietse Schmidt

Lees ook:
P+R Zeeburg deels opgedoekt vanwege woningen voor statushouders op Zeeburgereiland