Nieuws

‘Veilen is een verademing!’

Vastgoedveilingen hebben soms een wat grijze reputatie. Niet grijs in de zin van saai, maar grijs tussen zwart en wit. Is dat terecht? Volgens Chris van Dam niet. Hij is als directeur sinds kort verantwoordelijk voor de Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling, het veilinghuis dat al sinds 1860 bestaat. “Het veilen van huizen en andere onroerende zaken is juist een transparante en toegankelijke manier om kopers en verkopers bij elkaar te brengen. In deze tijd, waarin mensen moeten loten om een kavel of inschrijven voor een woning, is veilen een verademing.”

Het Amsterdamse veilinghuis is een instituut in de hoofdstedelijke en zelfs landelijke vastgoedwereld. Hoe komt dat?
“Vastgoedveilingen worden vaak geassocieerd met executieveilingen, waarbij de bank een pand verkoopt omdat de hypotheekgever zijn betalingsverplichting niet nakomt. De EAOGV is een veilinghuis dat groot is geworden met vrijwillige veilingen, dus letterlijk met het bij elkaar brengen van verkopers en kopers. In de rest van Nederland gebeurt dat niet of nauwelijks.”

Maar jullie doen toch ook executieveilingen? Het lijkt me geen leuke activiteit om letterlijk mensen uit hun huis te zetten.
“Leuk is ook niet het goede woord. Vaak zijn het schrijnende omstandigheden waarin mensen verkeren voordat hun huis geveild wordt. Maar het is de allerlaatste stap in een lang proces waarin er vaak tal van andere oplossingen zijn geboden. Bovendien, vaak is het ook de beëindiging van een naar proces, en biedt het mensen een nieuwe start als alles is afgerond en hun schulden zijn betaald. Dat kan ook prettig zijn.”

Waarom veilen mensen eigenlijk en hangen ze hun object niet in de etalage van de makelaar?
“Mensen veilen om verschillende redenen. Sommigen omdat ze op die manier de hoogste verkoopopbrengst realiseren, anderen omdat het snel gaat: als je de veilingdatum hebt bepaald weet je wanneer je je geld hebt. Maar er zijn natuurlijk meer voordelen. Het verkoopproces is transparant, dus iedereen heeft gelijke kansen. Ook verhuurde objecten worden vaak via ons veilinghuis verkocht aan beleggers of investeerders. Algemeen gezegd, het veilinghuis biedt een verkoopplatform waarmee je meer en andere klanten bereikt. Overigens is het niet zo dat de makelaar niet betrokken is. Vaak verzorgt de makelaar het veilingproces voor de eigenaar.”

Jullie veilen gewoonlijk op maandagavond in een zaal in de Rode Hoed aan de Keizersgracht. Is dat niet wat achterhaald?
“De zaal is zeker niet achterhaald. Hoe meer mensen er zijn, hoe beter de prijzen. Maar tegenwoordig bieden we ook een online-faciliteit zodat mensen vanachter hun computer aan de veiling kunnen deelnemen. Als zaal en online tegelijkertijd worden toegepast noem je het een hybride veiling.”

Wat vind je van de overspannen woningmarkt in Amsterdam? Heb je daar als veiling last van?
“Last hebben wij niet echt, maar ik denk wel dat mensen zichzelf soms tekort doen. Er zijn natuurlijk tegenwoordig veel bedrijven die door agressieve acquisitie, telefonisch of per brief, proberen om woningen of beleggingen van mensen te kopen. De bedragen die geboden worden lijken dan hoog, zeker als iemand het al tien of twintig jaar in bezit heeft. Maar als je kijkt wat het echt waard is, dat is dan veel meer. De veiling kan een interessant instrument zijn om voor de juiste prijs te verkopen.”

www.eaogv.nl.