Nieuws

Vakantiedag Amsterdam: naar Pampus

Op een zonnige dag in juli ga ik naar het forteiland Pampus dat voor de kust van IJburg in het IJmeer ligt. Er vertrekt een veerdienst vanuit de haven in deze wijk. Aan de kade zo’n dertig personen. Waarom gaan ze mee?

Een man die steeds onrustig om zich heen kijkt, zegt: “Geen idee, ik weet niet waar de boot heen gaat. U misschien?” Een kopie van Hirsi Ali, in wapperende kleurrijke doeken gecombineerd met stoere details, antwoordt in het Engels: “We gaan naar Pampus omdat het de laatste zonnige dag van deze maand is”.

We beginnen met niet op de boot te gaan maar langs de haven te lopen naar de sluis. Daar wacht een ander schip. Aan boord ziet het er relaxt uit. Kijk je links over het water, dan zie je Vuurtoreneiland met als achtergrond de poppenhuizen van Durgerdam. Recht vooruit zie je een strookje groen: Pampus.

Op de heenweg surfers en zeilboten over het groenblauwe water. Blauwe lucht, witte wolken. Eenmaal aangekomen stap je in een wondere wereld. Een meisje van negen plukt bramen. Ze toont ze in haar hand. Vrijwilligers geven een rondleiding door het totaal verbouwde fort. Je kunt het fort ook op eigen houtje verkennen met een speurtocht voor kinderen. Leuke elementen: liggend op Fatboys naar een film kijken over de boeiende geschiedenis van Pampus. Ook zijn er ‘creepy’ koppen die je meer vertellen. Ga zelf maar kijken als je durft.

Het restaurant ziet er met zijn vele ramen en Kreta-blauwe kozijnen uitnodigend uit. Binnen heerst een hippe sfeer, lekkere hapjes en gerechten en er zijn leuke cadeautjes te koop. Mooi dat Pampus onderdeel is van de Stelling van Amsterdam, die door de Unesco in zijn geheel als werelderfgoed is bestempeld. Dat leverde geld op, waarvan alles op Pampus zo fraai opgeknapt kon worden.

Onder het genot van een hapje en drankje geniet ik van alles wat ik zie. Het ‘zeezicht’, een grasveld tot aan het water, een groot zwart kanon om op te klimmen, vrolijke bootjes in de haven. Daarachter weet ik de vaste wal met IJburg, Muiden en Amsterdam, maar ik zie het niet. Dat is relaxen.

Pampus is niet alleen een vakantiedag op het water! Het is een boeiende bestemming voor feesten, voor schoolklassen en voor uitwaaien… Een absolute aanrader dus, vijf sterren (maximaal).

Praktische informatie
De veerdienst vertrekt in de zomermaanden (tot en met 31 oktober) enkele keren per dag (behalve maandag) vanaf IJburg. Een retourticket inclusief toegang Pampus kost 17 euro voor volwassenen en 13 euro per kind. Tickets zijn te reserveren via de website www.veerdienstamsterdam.nl. Daar vind je ook de exacte vertrektijden en veel meer informatie.

Door Janneke Holtslag

Lees ook:
Sailboa: drie maal daags naar Pampus (24-06-2010)
Heen en weer naar Pampus (30-09-2010)