Nieuws

Turkse buurtsuper Helal et Gida redt het niet

Helal et Gida, de geliefde buurtsuper in de Pretoriusstraat, is failliet. De grote supermarkten in de wijk hebben de zaak de das om gedaan.

“Kop op”, zegt een geëmotioneerde klant bemoedigend tegen Ayse Yuksel, die achter de kassa zit op de een-na-laatste dag dat de winkel nog open is. “En dan ga ik nu buiten huilen.” Met een laatste zak boodschappen loopt ze de zaak uit. Yuksel wrijft met een papieren zakdoekje haar neus en ogen droog. “Nee, geen korting, vandaag echt niet”, zegt ze tegen een volgende klant die een zak verse kruiden wil afrekenen, maar het te duur vindt. De vorige keer was het goedkoper, probeert de vrouw, die kennelijk het nieuws niet heeft gelezen. “Ik kan geen korting geven. Vandaag. Echt. Niet.” zegt Yuksel afgemeten.

De schappen zijn al half leeg. De kisten groente en fruit die normaal gesproken buiten onder de luifel staan, zijn weg.

Supermarkt Helal et Gida is failliet. De Turkse supermarkt in de Pretoriusstraat zat er al 24 jaar en was geliefd in de buurt. De winkel had een bijzonder assortiment, vooral van groente en fruit. Hier kocht je postelein, courgettebloemen, snijbiet, verse amandelen. Niet twee, maar minstens vier soorten tomaten lagen tegen redelijke prijzen te glimmen in de kratten bij de ingang. Het maakte Helal et Gida populair bij zowel Turkse als Nederlandse lekkerbekken.

Volgens eigenaar Hüseyin Akbiyik heeft de concurrentie van de grote supermarkten hem de das omgedaan. Schuin tegenover Helal et Gida zit een Dirk van den Broek, iets verderop zitten twee Albert Heijns, een Marqt, een Vomar en een Lidl. Dat Helal et Gida op een lijst stond als Gülen-winkel waardoor aanhangers van Erdogan de winkel zouden mijden, heeft er weinig mee te maken, zei Akbiyik tegen Het Parool. De meeste klanten zijn Nederlanders. In 2015 werd de winkel door die krant vanwege het ruime en bijzondere assortiment uitgeroepen tot beste buurtsuper van de stad.

Eind mei was er nog hoop dat een doorstart mogelijk zou zijn. Dat bleek niet te kunnen. Waarschijnlijk wordt de zaak voortgezet door een andere eigenaar. Of het personeel van de winkel er kan blijven werken is onduidelijk. De vestiging van Helal et Gida in West is nog wel open.

Lees ook:
Quinoa en gojibessen veroveren Turkse supermarkt
Teun van de Keuken en Aaf Brandt Corstius over de winkel.