Nieuws

Tulp Festival zet Amsterdam-Oost in bloei

Het Tulp Festival is een idee van de Amsterdamse tuinontwerper Saskia Albrecht. Oost doet dit jaar voor het eerst mee. Tijd voor een fietstochtje langs de bloeiende tulpen.

Amsterdam kent sinds 2015 het Tulp Festival. Dit jaar bloeien er maar liefst 500.000 tulpen in alle kleuren van de regenboog op prominente plekken in de stad: op het museumplein, bij filmmuseum Eye en bij de ingang van Nemo. In bloembakken op straat of ingepoot in het gras.

Het Tulp Festival is geïnspireerd op het tulpenfeest in Istanbul. Initiatiefnemer Saskia Albrecht ging erheen op studiereis. “In april staat die stad helemaal vol met tulpen”, vertelt ze terwijl we richting Oostpoort fietsen. “Het is gigantisch: langs parken, taluds, in de openbare ruimte, overal zie je groepen Turkse mensen picknicken tussen de tulpen. Het is één groot feest.” In Istanbul bloeien elk jaar 14 miljoen tulpen, voor elke inwoner van de stad één. Dat doel heeft Albrecht ook. “Het festival moet nog veel grootser worden.”

Tulpenstad
Albrecht organiseert al veertien jaar de Open Tuinen Dagen, samen met Museum Van Loon. Zo kwam ze op het idee om meer tulpen in de stad te zetten. “Journalisten wilden altijd ter promotie foto’s van een bloeiende tuin laten maken, maar in april bloeit nog bijna niks. Amsterdam wordt de stad van de tulpen genoemd, maar waar zijn die tulpen dan, vroeg ik me altijd af.” Albrecht begon met het plaatsen van tulpen in tuinen van hotels en musea. Voor de openbare ruimte klopte ze aan bij de stadsdelen. Vorig jaar deden Centrum en Noord mee. Dit jaar zijn ook Zuid en Oost van de partij.

We stappen af bij winkelcentrum Oostpoort. Parallel aan de Linnaeuskade staat om de paar meter een zwarte bloembak met daarin volop bloeiende paarse en gele tulpen. Albrecht borduurt met die kleuren voort op de huisstijl van het winkelcentrum.

Razend populair
Dat Amsterdam bekendstaat als de stad van de tulpen komt door de enorme populariteit die de tulpenbol in de zeventiende eeuw had. “Koopmannen namen de bollen mee uit Istanbul, toen nog Constantinopel. De tulpen werden hier razend populair, het werd een speculatieobject. In 1637 werden drie bollen verkocht voor de waarde van een grachtenpand. De overheid greep in, waarna de markt instortte. Maar de tulp is altijd met de stad verbonden gebleven.”

We stappen weer op de fiets en rijden naar Park Frankendael, waar bollen zijn gepoot bij restaurant Merkelbach. Bij aankomst blijken de tulpen nog dik in de knop te zitten. Ook die van Oosterpark, de Vergulde Eenhoorn en Casa400 staan nog niet in bloei. Tegen de tijd dat deze krant verschijnt, begint waarschijnlijk ook dáár het Tulpen Festival.

Verhaal uit de special Beleef het in Oost! (in samenwerking).