Nieuws

Tips voor een groener Oost: Zonnebloemen zaaien

Ongelooflijk dat één zaadje zo’n enorme bloem kan voortbrengen. Het voorjaar laat nog even op zich wachten, maar als je nu alvast een paar zonnebloemen zaait, kun je de hele zomer genieten van die grote, blije bloemen. Zonnebloemen zijn rijk aan stuifmeel en nectar, dus je helpt er ook de hommels, bijen en vlinders mee. 

Omdat het wel even duurt voordat de zaden zijn uitgegroeid tot volwaardige planten is het een goed idee om de zonnebloemen binnen voor te zaaien – dit kan tot eind maart. 
Er zijn kleinere varianten te koop voor in potten of bakken op het balkon. Maar gaan jouw zaailingen in de volle grond, kies dan voor de reuzenzonnebloem. Deze wordt wel 2,5 meter hoog en krijgt bloemen zo groot als dinerborden. 

Wat heb je nodig? Een zakje zaad, een paar bloempotten en wat luchtige tuinaarde. Vul de potten met aarde, druk er een zonnebloempit in en geef voorzichtig wat water. Houd de aarde vochtig en wacht af… het kiemplantje laat niet lang op zich wachten. Na een week of zes zijn de plantjes flink gegroeid en sterk genoeg om naar buiten te kunnen. Zet ze op een zonnige plek in de grond, niet al te diep en zo’n 40 centimeter uit elkaar.
Wil je een heleboel zonnebloemen tegelijk voorzaaien, koop dan bij het tuincentrum een zak zaai- en stekgrond en biologisch afbreekbare kweekpotjes. Deze kun je straks met plant en al in de aarde zetten, de wortels groeien er gewoon doorheen. (Je kunt de kweekpotjes trouwens ook zelf maken: knip een paar lege wc-rollen in het midden door, zet vier knipjes langs de onderrand en vouw de flapjes naar binnen.) Groeien de zaailingen uit hun behuizing, zet ze dan – met kweekpotje en al – in een met tuinaarde gevulde bloempot tot ze naar buiten kunnen. 

Geef je zonnebloemen geregeld water en ondersteun de stengels met bamboestokken. Zonnebloemen bloeien van half juni tot oktober. Laten de bloemblaadjes in het najaar los, dan zijn de zaden rijp. Snijd de bloemen af en laat ze binnen drogen. Wat een superplant, je hebt nu genoeg zaden om volgend jaar een zee van zonnebloemen aan te planten. En wat je overhoudt, voer je komende winter aan de vogels. 

Foto Catherine Smit.