Nieuws

Theater Oostblok soms een kerk voor (on)gelovigen

Theatermaker en acteur Thomas de Bres ervoer medio jaren 90 een reeks krachtige ervaringen. Ze lieten hem niet meer los. In zijn huidige theaterprogramma (On)Gelovige Thomas probeert hij antwoord te vinden op de vraag Waar geloven wij in? Het programma, een alternatieve kerkdienst, is maandelijks in theater Oostblok en heeft steeds een andere insteek.

(On)Gelovige Thomas is een onderzoek naar geloof in de breedste zin van het woord. De Bres zoekt naar de overeenkomsten en verbanden tussen verschillenden (geloofs)stromingen. Hij gaat regelmatig naar de moskee, neemt deel in thao-oefeningen, bezoekt yoga-klassen en doet aan Kung Fu. Ook bezoekt de theatermaker kunstenaars, groeperingen, filosofen en religieuze instellingen. Altijd stelt hij dezelfde vraag: Waar geloof jij in?

Tijdens (On)Gelovige Thomas krijgen alle betrokkenen de kans om op een kunstzinnige wijze antwoord te geven op diezelfde vraag. Het programma heeft elke maand een net andere insteek, die varieert van lichaam en geest, seks en spirit tot buitenzintuiglijke waarnemingen. Van Bijbel tot Koran, van bijna-doodervaring tot tantraseks, alles kan en mag in zijn alternatieve kerkdienst.

Afgelopen zomer deed De Bres (On)Gelovige Thomas op theaterfestival de Parade. Uit het team van muzikanten, zangers, dansers schrijvers en sprekers dat hij verzamelde behoren er een aantal – onder wie zangeres Meral Polat, filosoof Bram Moerland en dramaturge Céline Buren – inmiddels tot zijn vaste team.

(On)gelovige Thomas, donderdag 17 april (maar elke derde donderdag van de maand), Oostblok, www.oostblok.nl.

Lees ook:
Muiderpoorttheater en Pleintheater nu samen ‘Oostblok’ (22-01-2014)