Nieuws

Strijd tegen zwerfvuil: ‘Amsterdam moet de schoonste stad van Nederland worden’

Onder de activistische naam Green Gorilla houdt Maximiliaan Braakman de Carolina MacGillavrylaan schoon door wekelijks veertig containers aan te stampen, met zelfontworpen gereedschap afval uit sloten te vissen en bewoners op hun gedrag aan te spreken. “Ik ben geen wereldredder, maar je ruimt je eigen troep op en anders zijn de rapen gaar!”

De teller staat op vierhonderd aangesproken buurtbewoners in een jaar tijd. De meesten worden begroet met een ‘bedankt dat u uw vuilnis netjes weggooit’, een enkele keer wordt iemand op heterdaad betrapt of brengt Braakman verkeerd geplaatst afval – voorzien van repliek – bij de eigenaar terug. “Ze komen met smoesjes zoals de ‘de container zat vol’, maar afval is planbaar. Gooi het in de juiste container weg en loop naar een volgende als het niet meer past, maar zet het er vooral niet naast. Het komt in de natuur terecht, het trekt ongedierte aan en voor de esthetiek van de straat is het ook funest.”

Zijn bevlogenheid om de buurt op een guerrilla-achtige manier schoon te houden begon toen hij zag hoe een groep studenten op straat een zitzak openscheurde. De inhoud, piepschuimbolletjes, vloog door de wind in het rond. “Ik explodeerde zowat van boosheid en verdriet”, legt hij uit. “Dat je daar zo onnadenkend mee omgaat en een aanslag pleegt op het milieu snap ik gewoon echt niet.” Hij besloot het heft in eigen hand te nemen en startte met het opruimen van zwerfvuil. Inmiddels heeft hij diverse gereedschappen ontwikkeld, zoals een telescopische grijphaak waarmee hij alleen al uit een klein gedeelte van de Oosterringvaart een computer, tapijt en een fietswrak uit het water heeft gevist. Ook deelt hij op zijn YouTube-kanaal zelfbedachte technieken om bijvoorbeeld karton zo efficiënt mogelijk in te snijden, zodat het minder ruimte inneemt en er dus meer in de container past.

In het begin was Braakman zeker tien uur per week aan zijn missie kwijt en haalde hij drie keer per week zo’n tweehonderd voorwerpen van straat, inmiddels gaat het puinruimen een stuk vlotter. En het heeft effect. “De straat wordt door bewoners veel netter gehouden. Op 11 november vorig jaar stond er zelfs 24 uur lang geen afval naast de containers. Geweldig, dan weet je waar je het voor doet.”

De komende tijd wil Braakman ook in andere stadsdelen afval gaan stroomlijnen, zoals hij dat zelf noemt. Zijn doel? “Amsterdam moest de schoonste stad van Nederland worden. Ambitieus? Ja, maar ik wil dat het verandert. Ik begrijp dat niet iedereen hier zoveel tijd in kan steken, maar als eenieder z’n troep op de juiste manier zou weggooien en wekelijks een ecologisch kwartiertje investeert in zwerfvuil opruimen, dan zijn we er eigenlijk al en zouden we een heel ander straatbeeld zien.”

Door Claudia Pietryga