Nieuws

Strand bij Blijburg weer open, zwemwater waarschijnlijk dinsdag vrij

Het strand bij Blijburg is weer open; zwemmen kan nog even niet. Waarschijnlijk dinsdag 29 mei is ook de waterbodem schoon en geeft Provincie Noord-Holland het zwemwater vrij. Intussen onderzoekt stadsdeel Oost hoe in de toekomst het probleem – zand dat wegslaat – voorkomen kan worden. Natuurlijk is en blijft cafe Blijburg, met terras, gewoon open.

Bouwpuin
Voor de opening op 1 mei is de toplaag van strand Blijburg nog helemaal gezeefd door beheerders van stadsdeel Oost, zoals dat zeven keer per jaar gebeurt. Maar door wind en sterke stroming werd de afgelopen weken een deel van de kustlijn weggeslagen. Daarbij is bouwpuin bloot komen te liggen, ontdekt bij de jaarlijkse controle van het zwemwater door de provincie Noord-Holland. In samenspraak met het stadsdeel – verantwoordelijk voor de veiligheid van bezoekers – werd toen direct besloten het strand af te zetten.

Strand Blijburg ligt op een tijdelijke plek, die deel uitmaakt van het toekomstige IJburg 2. De grond die bij zandafgraving voor woningbouw elders op IJburg is vrijgekomen, is hier gestort, met bouwafval en al. Geen punt voor een toekomstig wooneiland, maar nu wel een probleem voor het stadsstrand.

Er moet daarom worden gekeken naar een definitieve oplossing. Het zand zal zich onder bepaalde weersomstandigheden nu eenmaal blijven verplaatsen. Het stadsdeel denkt daarbij aan bijvoorbeeld regelmatig zeven, een compleet nieuwe zandlaag, of, ingrijpender, het aanleggen van een strekdam die de stroming vermindert.

Lees ook: 
Strand Blijburg tijdelijk dicht, paviljoen wel open (16-05-2012)