Nieuws

Strand Blijburg tijdelijk dicht, paviljoen wel open

Stadsstrand Blijburg is tijdelijk gesloten en er kan niet worden gezwommen. Op het strand en op de waterbodem binnen de ballenlijn zijn stukjes glas en grove stenen bloot komen te liggen. Waarschijnlijk door weersomstandigheden en golfslag zijn er stukken zand weggeslagen, waardoor het afval ‘boven water’ kwam. Toezichthouders zijn ter plaatse om mensen die komen wandelen – of zwemmen – terug te sturen. Het strandpaviljoen Blijburg is wel gewoon open.

Het stadsstrand valt onder beheer van stadsdeel Oost. De Provincie Noord Holland, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zwemwater, voert er eens in zoveel tijd controle uit. Bij de opening van Blijburg enkele weken geleden was er nog geen vuiltje aan de lucht. Bij controle gisteren werd het materiaal ontdekt. In samenspraak met het stadsdeel is toen omwille van de veiligheid besloten het strand tijdelijk af te zetten.

Vanaf woensdagochtend 16 mei 7.00 uur is een grote schoonmaak in gang gezet. Een kraan is er om de waterbodem te reinigen en het weggeslagen zand terug te plaatsen; het zandstrand wordt met een trommelzeef gezeefd. Daarna, hopelijk voor Pinksteren, bepaalt de Provincie of het strand weer kan worden vrijgegeven.