Eigen Krachtvoer leert minima om met wildplukken, conserveren en destilleren minder afhankelijk te zijn van de voedselbank. “We eten nu als rijkelui.”
Bramen plukken, wildplukpesto maken, hoestsiroop of zalfjes maken, rivierkreeften vissen, ganzeneieren rapen: het zijn enkele voorbeelden van workshops en excursies die Eigen Krachtvoer aanbiedt.
De bankrekening van zzp’er Mark Janssen raakte tijdens de vorige kredietcrisis steeds leger. Zodanig zelfs dat hij aangewezen raakte op de voedselbank. Ondertussen ging hij zich verdiepen in het plukken en klaarmaken van paddenstoelen. Het is nu negen jaar geleden dat hij bij de voedselbank Dieuw ontmoette. Samen kwamen ze op het idee om wildplukwandelingen te gaan organiseren voor mensen met een minimuminkomen. Want wie zelf gaat rapen en plukken raakt minder afhankelijk van de voedselbank.
Dankzij de stichting Eigen Krachtvoer die Mark oprichtte en de vrijwilligersvergoeding die hij aan zichzelf mocht uitkeren, hoefde Mark na het oprichten van de stichting niet meer naar de voedselbank.
De wildplukexcursies zijn vaak in Amsterdamse parken. De diners en workshops vinden plaats in buurtcentra, zoals Tugela85 (Tugelaweg 85). Elke week is er een diner in Huis van de Wijk De Pijp, met bijvoorbeeld pasta met eekhoorntjesbrood, wildpluksalade, brandnetelsoep of zelf geraapte oesters. “Soms kijken we elkaar aan van: we eten als rijkelui,” grapt Mark. Minima betalen vaak rond de 5 euro voor de activiteiten. Mensen met meer geld zijn ook welkom, maar betalen iets meer – dat is onderdeel van het ‘verdienmodel’ van de sociale firma die Eigen Krachtvoer inmiddels is.
Workshops in conserveren bleken nuttig om al het geplukte eten goed te kunnen houden. Mark: “Als je wildplukt, heb je altijd te veel van iets – al plukken we altijd met mate en respect voor de natuur. Door producten te drogen of ze op zuur of op olie te zetten kun je ze langer bewaren.” Bijna wekelijks geeft Eigen Krachtvoer workshops in conserveren, zoals roken, wecken en pickles maken.
Eigen Krachtvoer heeft een vergunning om in maart eieren te rapen van wilde ganzen. Mark: “Soms rapen we wel 700 eieren. Die conserveren we, en we maken er ‘gansvocaat’ van: advocaat van ganzeneieren. Als mensen dat proeven, staan ze versteld,” verzekert hij. Vanwege overlast en gevaar bij Schiphol worden ganzennesten vaak vernietigd. “Dat vinden wij doodzonde, want de eieren zijn heel goed voedsel.”
De workshop likeur maken keert geregeld terug: dan wordt er limoncello, sambuca of grand marnier gemaakt. Hierbij wordt gewerkt met druiven uit voedselbossen of met overschotten van de markt die worden gefermenteerd en gedestilleerd. Mark, met een grijns: “Ik hoef nooit meer langs de slijter.”
Een ander succesnummer van Eigen Krachtvoer is de rivierkreeft, die tijdens excursies wordt gevangen met een hengel met een stukje spek eraan. “Daar maken we de heerlijkste soep van,” vertelt Mark. Ook rivierkreeft is zo’n soort die in Nederland een plaag vormt.
Interesse in een diner, workshop of excursie? Eigenkrachtvoer.nl