Nieuws

Stadsdeel Oost geeft positieve impuls aan lokale economie

Winkels op IJburg. Een onderwerp dat de laatste tijd nogal in de publiciteit is geweest. Er komen regelmatig nieuwe winkels bij. En met ogenschijnlijk dezelfde regelmaat houden winkeliers het voor gezien. Langs de IJburglaan en langs de Pampuslaan is er veel leegstand en hier en daar zijn glazen puien afgeplakt. Ooit als bedrijfsruimte bedoeld, maar helaas, weinig huurders die zich melden.

Winkels op IJburg. Zien we wel wat er van komt? Of zijn er partijen die zich er druk over maken, de koppen bij elkaar steken en iets van beleid ontwikkelen? We vragen het aan Nevin Özütok, wethouder in het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost.

Hoe het precies gaat uitpakken is nog niet precies bekend, maar zeker is dat de sombere stemming die de laatste maanden over de IJburgse middenstand hing, een positieve draai krijgt. Stadsdeelwethouder Nevin Özütok (met onder meer Economie en Openbare Ruimte in haar portefeuille) zet zich daar, sinds haar aantreden afgelopen juni, met veel enthousiasme voor in. 
De laatste maanden was zij regelmatig op IJburg te zien, voor gesprekken met ondernemers, en met de corporaties die bedrijfsruimten verhuren. “Inderdaad, er zijn ondernemers die het niet redden” zegt ze. “Een nieuwe wijk ontwikkelt zich nu eenmaal met vallen en opstaan. Wat ik vooral zie is dat er veel winkeliers zijn die het juist heel goed doen.  Dat zijn dan de ondernemers die kennelijk met het juiste product op de juiste plek zijn gaan zitten, en die de creativiteit hebben om klanten te trekken, zelfs van buiten IJburg.” 
Hier ziet zij hoe ervaren ondernemers zich onderscheiden van hun minder ervaren collega’s. “In een wijk met jonge tweeverdieners met kinderen en een hoge hypotheek moet je met producten komen die zulke gezinnen op dat moment nodig hebben, vindt Özütok. “Er had bij de start misschien wat meer begeleiding moeten zijn, en meer uitwisseling van kennis door de ondernemers onderling, maar dat gaat niet vanzelf, dat moet je organiseren.”

Spilfunctie
Wat gaat het stadsdeel nu doen? Özütok: “Als stadsdeel kunnen wij betrokken partijen met elkaar in contact brengen. Een krachtige impuls geven om ervoor te zorgen dat corporaties en ondernemers er samen uit komen.  En wij kunnen oplossingen mogelijk maken, maar die moeten eerst door partijen zelf worden bedacht en aangedragen.” Daarom spreekt zij niet alleen met ondernemers, maar ook met de corporaties,  die nog veel van de oorspronkelijk als bedrijfsruimte geplande panden leeg zien staan. “Die bedrijven zijn er kennelijk nog niet gekomen,” stelt Özütok vast, “en dus moet er worden gekeken naar de behoeften van vandaag.”  Wat daarbij een rol speelt is het feit dat de realisatie van IJburg 2 op dit moment onzeker is, en dat het Centrumeiland met het daar ingeplande winkelcentrum in ieder geval op zich zal laten wachten. Intussen telt  IJburg 1 al 16.000 inwoners die graag hun boodschappen in de buurt willen doen.
Özütok hierover: “Ik realiseer me dat een gezonde lokale economie goed is voor de leefbaarheid van een wijk. Mensen ontmoeten elkaar op straat of maken een praatje met elkaar bij de bakker. Winkels verfraaien het straatbeeld, de wijk wordt er gezellig en levendig door. “ En zij voegt daaraan toe: “Je kunt als beleidsmaker lang van tevoren plannen maken en voorwaarden scheppen, maar de werkelijkheid gaat z’n eigen weg. Dat is de dynamiek van de markt. Daar zul je je beleid dan op moeten aanpassen.” 
Belangrijk daarbij zijn de uitkomsten van het ‘IJburgberaad’, overlegorgaan van onder meer de woningcorporaties, het stadsdeel Oost en Projectbureau IJburg , dat op 18 november aanstaande een conferentie houdt over dit onderwerp.

Winkelstraatmanager en ondernemersspreekuur
Verbinden, dat is wat de stadsdeelwethouder vooral wil doen. Om die voornemens kracht bij te zetten heeft het stadsdeel kortgeleden ook op IJburg een ‘winkelstraatmanager’ aangesteld, Natasja Zak. Het is haar taak om zowel de bestaande als nieuwe ondernemers op IJburg te begeleiden, te adviseren en met elkaar in contact te brengen.  En om mee te denken over de invulling van de leegstaande ruimten, zo mogelijk met winkels en anders met kunstenaars en ateliers, bijvoorbeeld.
“Maar ik blijf ook zelf met de ondernemers in gesprek”,  voegt Özütok toe. “Eind november start ik met een ondernemersspreekuur, de eerste keer op IJburg, voor winkeliers èn voor de vele zzp-ers die op IJburg actief zijn.  Ook hier is het leggen van verbindingen en de ontmoeting tussen mensen voor mij een belangrijk aspect.” De uitnodiging voor het spreekuur valt binnenkort bij de ondernemers in de bus. Datum en locatie verschijnen te zijner tijd ook op de website van deze krant.

Tot slot heeft de stadsdeelwethouder nog een verrassing in petto: “Er is één ding waar het stadsdeel zelf een voortrekkersrol in kan vervullen”, besluit zij het gesprek, “en daarvan zien de IJburgers mogelijk al in januari volgend jaar het resultaat. Ik laat op dit moment de mogelijkheden onderzoeken voor een wekelijkse markt. Ik denk aan een zaterdagmarkt. Een biologische markt, misschien.” Wordt dat een geduchte concurrent voor de Noordermarkt? “Er zullen in ieder geval veel mensen op af komen, wie weet ook van buiten IJburg.”

Tekst: Carla M. Peddemors