Stadsdeel Oost gaat het Muziekmakerscentrum MuzyQ zelf exploiteren. Daarmee stemde de stadsdeelraad maandag 13 juni in. Er wordt een speciale bv opgericht, waarmee het muziekmakerscentrum hopelijk rendabel kan worden gemaakt. In oktober 2010 ontstond een bestuurlijke crisis vanwege een geldlening voor dit gebouw. Het stadsdeel moet voor de aankoop en afbetaling 27 miljoen euro ophoesten.
Het gebouw wordt tegen marktwaarde aangekocht. De destijds verstrekte garantie voor de lening verplicht het stadsdeel om daarnaast het restant voor de aflossing van de lening aan de bank te betalen. Hiermee wordt een nieuw begin gemaakt en de financiële schade als gevolg van besluitvorming uit het verleden zoveel mogelijk beperkt. De financiële positie van het stadsdeel is niet in gevaar. Het dagelijks bestuur zal op korte termijn met het college van B&W praten om tot een oplossing te komen over de financiële gevolgen en het meebetalen daaraan.
Verklaring coalitie
In een verklaring zeggen de coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 voor te hebben gestemd, omdat het de risico’s voor het stadsdeel in de toekomst beperkt. Het besluit is het sluitstuk van een maandenlange discussie binnen de stadsdeelraad over MuzyQ.
Met de hele transactie is ruim 27 miljoen euro gemoeid. Ongeveer de helft van dit bedrag is bedoeld voor de aankoop van het gebouw. Met de andere helft wordt een lening afgelost die FGH Bank heeft verstrekt bij de bouw van muzyQ. Deze aflossing moet het stadsdeel uit eigen middelen betalen. Het stadsdeel kan dit bedrag opbrengen, maar door de betaling wordt de financiële positie wel verzwakt. De komende tijd zal het stadsdeelbestuur met voorstellen komen hoe de financiële weerbaarheid van Oost weer kan toenemen. Uitgangspunt van PvdA, GroenLinks en D66 is dat de bewoners van Oost hiervan zo weinig mogelijk merken.
In oktober 2010 ontstond er een bestuurlijke crisis in het stadsdeel vanwege problemen rond Muziekmakerscentrum MuzyQ in het gebied Oostpoort. Een in 2005 afgegeven garantstelling voor een geldlening van 9 miljoen die de bouw mogelijk moest maken, werd in de daaropvolgende jaren gewijzigd, waardoor het risico opliep tot meer dan 26 miljoen euro. Daarover werd de deelraad nooit goed geïnformeerd.
De beslissing tot aankoop van het Muziekmakerscentrum is versneld naar buiten gekomen, omdat de website GeenStijl het wachtwoord tot het digitale toegangsysteem voor raadsleden had weten te bemachtigen en zo vertrouwelijke stukken lekte. Het stadsdeel het betreurt dat raadsinformatie openbaar is geworden en deed aangifte. Ook onderzoekt het stadsdeel hoe de beveiliging van het raadsinformatiesysteem kan worden verbeterd.
In het Muziekmakerscentrum zijn meer dan zeventig geluiddichte oefenruimtes en opnamestudio’s gevestigd, maar ook horeca, een grote zaal en kantoren. Oostpoort is een nieuwbouwproject in Amsterdam Oost in het voormalige Polderweggebied. De eerste fase van Oostpoort (publieksvoorzieningen als het Stadsdeelhuis en MuzyQ) is in 2009 opgeleverd. De bouw van het tweede deel – onder meer een winkelcentrum, een huis voor dakloze jongeren en woningen – is in volle gang.
Eerder verschenen over dit onderwerp:
‘Opgeven is mij te makkelijk’
PvdA Oost stapt op