Nieuws

Stadsdeel kan dit jaar nog niet korten op subsidies

Organisaties in stadsdeel Oost die subsidie ontvangen voor sociale activiteiten, maar onvindbaar zijn op internet, kunnen dit jaar nog niet gekort worden op hun toelage. Dat antwoordde portefeuillehouder Lieke Thesingh (GroenLinks) gisteren op vragen van SP, VVD en PvdA tijdens de commissievergadering voor sociale zaken.

De eis van het stadsdeel aan subsidieontvangers om online vindbaar te zijn, wordt bij verstrekking van subsidie wel gesteld door het stadsdeel. Subsidieclubs moeten minimaal op de overheidssite jekuntmeer.nl op te zoeken zijn volgens eigen regels van het stadsdeel.

Vorige week bleek uit onderzoek van deze krant dat 24 van de bijna 150 sociale organisaties en hun activiteiten niet of nauwelijks vindbaar zijn op het internet.

De portefeuillehouder zegde gisteren toe dat alle clubs aan het eind van 2013 te vinden zullen zijn op de site jekuntmeer.nl. Nu staan in totaal 29 subsidieontvangers niet of niet compleet op de site. De organisaties kunnen daarvoor de hulp van stichting Cybersoek inroepen. Deze stichting ontving dit jaar een ton subsidie, onder meer om andere subsidieontvangers te helpen met ICT-ondersteuning.

Voor de VVD is die belofte niet genoeg. De liberalen kondigen een eigen onderzoek naar de subsidieorganisaties aan. Volgens fractievoorzitter Rik Torn is er veel meer mis met de toegewezen overheidsgelden dan alleen online onvindbaarheid en ontbreekt het aan controle. De PvdA en SP namen wel genoegen met de uitleg van de wethouder, maar willen dat de wethouder volgend jaar ‘strenger in de leer’ is.

Door Rosanne Kropman

Lees ook:
Onduidelijkheid over besteding subsidies, clubs in sociale sector online vaak niet te vinden (26-09-2013)